BLOGGERS HELP

O

8 Δεκ 2013

Ο Β ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ




  Αλλά ακόμα και πριν από την διάσκεψη υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διάσκεψη της Πετρουπόλεως ήταν απλώς πρόσχημα για να δικαιολογήσουν
αργότερα την επίθεση τους εναντίον των πρώην συμμάχων τους. Την 19ην Μαΐου 1913 (π.ε.) ο στρατηγός Σαβώφ ετηλεγράφει προς τον κ. Γκέσωφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τα ακόλουθα (αριθ. τηλ. 4.683):
Είνε απαραίτητον όπως η κατάστασις παραμείνει εκκρεμής μέχρι της 10)23ης Ιουνίου. Εν πάσει περιπτώσει η κρίσιμος περίοδος θα έχει λήξει μέχρι της 31 Μαΐου (13 Ιουνίου). Την ήμέραν εκείνην (31 Μαίου) θα ευρισκώμεθα εις θέσιν να αναλάβωμεν ενεργόν δράσιν εις τινα σημεία.»
Συγκέντρωση εφοδίων του Βουλγαρικού στρατού για την επίθεση εναντίον των Ελλήνων και Σέρβων.
Εις το τηλεγράφημα ο κ. Γκέσωφ απήντησε ως ακολούθως:
  «Πεπεισμένος ότι, προς εξασφάλισιν της επιτυχίας, είναι ανάγκη να διατηρήσωμεν την κατάστασιν εν εκκρεμότητι, συνηντήθην μετά του Πάσιτς (Σέρβου Πρωθυπουργοϋ) χθες και εμείναμεν κατ' αρχήν σύμφωνοι εις την συγκρότησιν συνδιασκέψεως της όποιας να μετάσχουν πάντα τα σύμμαχα κράτη. »
Ο τσάρος της Ρωσσίας προσκαλεί τους βαλκάνιους συμμάχους στη Πετρούπολη για να διευθετηθούν οι διαφορές τους με την υψηλή εποπτεία της Ρωσίας. Η Βουλγαρία προσποιήθηκε ότι δέχεται την διαιτησία στέλνοντας αποστολή επί κεφαλής της οποίας ήτο ο Δρ Δάνεφ. Καθ' ον χρόνον το εν Σόφια Γραφείον του Τύπου ανήγγελλε την μετάβασιν του Δρος Δάνεφ εις Πετρούπολιν, το Βουλγαρικόν Αρχηγείον συνέτασσε την ακόλουθον ενοχοποιητικήν διαταγήν εκ μέρους του στρατηγού Σαβώφ προς την 4ην στρατιάν, η οποία, υπό μορφήν κρυπτογραφικού τηλεγραφήματος υπ' άριθ.5647, διεβιβάσθη εκ Σόφιας την 17)30 Ιουνίου και ώραν 3.55 μ. μ.
Παρέχω πλήρες το κείμενόν της :

«Προς τον Διοικητήν της 4ης Στρατιάς εν Ραδοβίστη.

Συμφώνως τη υπ' αριθ. 24 διαταγή, παρήγγειλα εις την 4ην στρατιάν να εξακολουθήση ενεργούσα επιθετικώς, η δε 2α στρατιά (του Ιβάνωφ), αφού συμπληρώση τας επιχειρήσεις της προς το Τσάγεζι, να αρχίση αμέσως συγκεντρουμένη έπι της υποδειχθείσης γραμμής προς επίθεσιν κατά της θεσσαλονίκης.

«Οι διοικηταί του στρατού πρέπει να λάβωσιν υπ' όψιν ότι η επίθεσίς μας κατά των Σέρβων και των Ελλήνων θα γίνει άνευ κηρύξεως πολέμου και ότι η τοιαύτη ενέργεια μας υπαγορεύεται υπό των εξής  σπουδαίων λόγων :

1) Είναι ανάγκη να εξυψώσωμεν κατά το δυνατόν το ηθικόν των στρατευμάτων μας και να τα κάμωμεν να θεωρώσι τους τέως συμμάχους μας ως εχθρούς.

2) Είναι ανάγκη να φέρωμεν την Ρωσική πολιτική αντιμέτωπον προς τον κίνδυνον πολέμου μεταξύ των συμμάχων και να την υποχρεώσωμεν να επισπεύση την λύσιν του  ζητήματος αντί να την παρελκύση.

3) Διά της βιαίας επιθέσεως μας κατά των συμμάχων να τους καταστήσωμεν πλέον συνδιαλλακτικούς.

Επειδή έχομεν αξιώσεις επί το εδάφους, το όποιον επί του παρόντος κατέχουν οι σύμμαχοι μας, πρέπει να προσπαθήσωμεν να το αρπάσωμεν δι' ένοπλου δυνάμεως, προτού αι Ευρωπαϊκαί Δυνάμεις επεμβούν όπως ανακόψουν πάσαν στρατιωτικήν επιχείρησίν. Και, επειδή η τοιαύτη επέμβασις των Δυνάμεων ενδεχόμενον να πραγματοποιηθή από της μιας στιγμής εις την άλλην, είναι ανάγκη να ενεργήσωμεν ταχέως και δραστικώς.

   Η 4η στρατιά θα προσπαθήση να καταλάβη πάση θυσία το Μπέλες, όσον το δυνατόν συντομώτερον το τοιούτον θα έχη μεγάλην πολίτικήν σημασία. Είναι προφανές ότι είναι αναγκαία η παγία κατάληψις της γραμμής Τσάρ-Κράτοβο-Κλισσελή.

   Η 2α στρατιά, όταν θα έχη συμπληρώσει την συγκέντρωσίν της, θα λάβη —εάν αι επιχειρήσεις της 4ης στρατιάς το επιτρέψουν —την διαταγήν να επιτεθεί κατά της Θεσσαλονίκης. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα ενισχυθεί και υπό δύο ή τριών ταξιαρχΙών.

   Εάν ή σιδηροδρομική γραμμή των τμημάτων Κριβολάκ- Γευγελής κατέχεται υπό του στρατού μας, η γέφυρα πρέπει να φρουρείτε υπό ισχυρών αποσπασμάτων. Διά τού τρόπου τούτου θα εξασφαλίσωμεν εις εαυτούς την κατοχήν των δύο οχθών του Αξιού.»
Παραθέτω επίσης (παραλείπων τας καθαρώς στρατιωτικάς λεπτομέρειας) περικοπάς τινας εκ διαταγής αποσταλείσης υπό του διοικητού της 2ης ταξιαρχίας της 4ης Βουλγαρικής μεραρχίας «προς τους διοικητάς των στρατευμάτων και των διαχειριστικών τμημάτων». Φέρει τόπον προελεύσεως το χωρίον Βονιά και χρονολογείται από της 16)29 Ιουνίου 1913. και ώρας 8 π.μ.
1) Aι στρατιωτικαί επιχειρήσεις μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων αρχίζουν από αύριον.

2) Αύριον την 17)30 Ιουνίου, ώρα 3 π.μ ο στρατός θα προέλαση και θα προσβάλη τον εχθρόν.

3) Τμήματα και των δύο σωμάτων του στρατού θα προχωρήσουν εις Ζλέτοβον αύριον πρωί εις τας 3 π.μ. και, προελαύνοντα εν σιγή, θα καταστρεψουν τας προφυλακάς του εχθρού! Ακολούθως θα προχωρήσουν ενεργώς εις την εκτέλεσαν του σκοπού των οίος έχει διαγραφή. Ο εχθρός πρέπει να προσβληθεί αιφνιδιαστικώς!»
==============================================

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ