BLOGGERS HELP

O

8 Δεκ 2013

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ Β΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ




   Την ίδια ημέρα δηλαδή στις 16)29 Ιουνίου 1913 το βράδυ, ο συνταγματάρχης Μιλάνοβιτς στο Σερβικό αρχηγείο στο Βελιγράδι έλεγε στο Κρωφορντ Πράις:

  - «Φαίνεται η διαφορά διευθετήθει με επιτυχία από τους διπλωμάτες και δεν θα έχουμε άλλο πόλεμο. Κάποτε σκεπτόμαστε ότι αφού ο πόλεμος αυτός είναι αναπόφευκτος καλύτερα να τον κάνουμε τώρα, αλλά ίσως είναι καλύτερα να πάνε οι άντρες στα σπίτια τους και να αρχίσουν τις εργασίες τους».

  Προτού τελειώσει ο συνταγματάρχης τα λόγια του η πόρτα άνοιξε, μπήκε ένας αξιωματικός, χαιρέτησε τον ανώτερο του και του έδωσε ένα τηλεγράφημα.

  Ο συνταγματάρχης Μιλάνοβιτς αφού το διάβασε γύρισε το βλέμμα του στον Κρώφορντ Πράις και κούνησε το κεφάλι του.

  «Άρχισε» είπε «Οι Βούλγαροι άνοιξαν πυρ σε όλο μας το μέτωπο από τη Γευγελή μέχρι το Ιστίπ».

Όταν οι Βούλγαροι είχαν ήδη ηττηθεί από τους Ελληνοσέρβους, η Ρουμανία εισέβαλλε στο έδαφός της. Η γελοιογραφία σατιρίζει το γεγονός

    Η Γευγελή, ήταν το σημείο επαφής ανάμεσα στον Σερβικό και στον Ελληνικό στρατό. Επίσης από εκεί περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τα στρατεύματα. Ήταν δηλαδή ένας κόμβος μεγάλης στρατιωτικής σημασίας. Είχε συμφωνηθεί να αναλάβει την υπεράσπιση της μια Σερβική μεραρχία υπό την αρχηγεία του Έλληνα αρχιστράτηγου. Αυτό αρχικά. Τώρα την υπεράσπιζαν μερικοί λόχοι Σέρβων γηραιών εθνοφρουρών φερόντων απηρχειωμένα όπλα, με αποτέλεσμα οι Βούλγαροι την κατέλαβαν εύκολα και κυριάρχησαν σε αρκετά χιλιόμετρα γραμμής.

 Γιατί επετέθησαν οι Βούλγαροι;

  Πιθανώς επειδή ήθελαν ορισμένα κομμάτια εδάφους που κατείχαν οι σύμμαχοι τους. Ίσως πιστεύανε ότι θα παίρνανε τα κομμάτια αυτά, θα εγκαθιστούσαν Βουλγαρικές αρχές και θα πήγαιναν στη Πετρούπολη βάζοντας τους άλλους συμμάχους προ τετελεσμένου γεγονότος. Ένα από τα κομμάτια αυτά ήταν και η Θεσσαλονίκη, όπως θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

  Τι αντίσταση περίμεναν δεν το γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως ότι έβλεπαν τους αντίπαλους πια στρατούς των Ελλήνων και Σέρβων με μεγάλη περιφρόνηση. Η υποτίμηση των δυνάμεων του αντιπάλου, ως γνωστόν είναι μεγάλο λάθος στη τέχνη του πολέμου. Επίσης ένα μεγάλο λάθος ήταν ότι παράβλεψαν ότι υπήρχαν και άλλοι δυο στρατοί που τους απειλούσαν τα νώτα:

  1. Ο Τουρκικός. Οι Τούρκοι έχασαν εδάφη και θα ήθελαν να ξαναπάρουν πίσω ότι μπορούσαν με τη πρώτη ευκαιρία.

  2. Ο Ρουμανικός. Οι Ρουμάνοι είχαν δηλώσει ότι σε περίπτωση πολέμου θα εισέβαλλαν στη Βουλγαρία. Στις όχθες του Δούναβη όμως δεν υπήρχε καθόλου Βουλγαρικός στρατός.

   Το γεγονός όμως είναι ότι οι Ελληνοσέρβοι μετά τη κατάπαυση του πυρός εδέχοντο χείμαρρο από Βουλγαρικές απειλές, έντονη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων και τώρα γενική επίθεση του Βουλγαρικού στρατού στις θέσεις τους. Θεώρησαν λοιπόν ότι πρόκειται για γενική Βουλγαρική επίθεση και έκαναν γενική αντεπίθεση κτυπώντας τους Βουλγάρους με όλες τους τις δυνάμεις.
==============================================