BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ



Με την πολεμική γραμμή του, όμως με τις τόσες προκλήσεις του, επισημαίνεται η παρουσία του, κινητοποιούνται οι στρατιωτικές Αρχές, φθάνει πια η ώρα της εξοντώσεως του.

Αυτό το ζήτημα, η αύξηση του αριθμού των ενόπλων του με στρατολογία τον απασχολεί ιδιαίτερα τώρα. Πιστεύει ότι φθάνοντας στη Ρούμελη, γρήγορα θα μπορεί να μιλάει στον αρχηγό του κόμματος του, για λογαριασμό πολλών εκατοντάδων ενόπλων. Θέλει όμως την αύξηση και από τώρα και από αυτές εδώ τις περιοχές, με τις οποίες δεν έχει τοπικούς ή προσωπικούς δεσμούς.

Έτσι μια από αυτές τις μέρες – είναι πια Ιούνιος – φωνάζει τον Θάνο για κάποια ειδική αποστολή: «Θα πάτε στο Λιάσκοβο (το Πετρωτό). Έξω από το χωριό, στο κοφτό βράχο, θα περιμένετε ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Εκεί θα έρθει μια μεγάλη παρέα παιδιών για κατάταξη. Θα τους πάρετε και θα τους φέρετε εδώ. Αν αργήσετε να γυρίσετε, εγώ θα ξεκινήσω κατά τις 3 – 4 να σας συναντήσω με όλη την δύναμή μας (80 - 85 άνδρες). Πρόσεχε όμως καλά Θάνο. Αν δεν φανεί ως τότε κανείς θα φύγετε αμέσως. Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Το μέρος εκεί δεν είναι βολικό για μάχη και είναι πρόσφορο για ενέδρες. Δεν θα μείνετε ούτε λεπτό, ύστερα από τις 2. Πρόσεχε καλά και εσύ Μήτρο – λέει στον ομαδάρχη της ομάδας που αποστέλλεται – ο Θάνος είναι λίγο άρρωστος, μη σας πάρει όλους ο ύπνος».

Φεύγει η ομάδα της αποστολής (10 άνδρες). Περνώντας από ένα χωριό παίρνουν και μουλάρι για τον Θάνο, που είναι άρρωστος. Φθάνοντας στο σημείο της αναμονής, βγάζουν δύο σκοπούς σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ οι άλλοι μένουν σε μια σπηλιά. Εκεί πρώτη βάρδια μένει σκοπός ο Θάνος, για να ξυπνήσει τον ομαδάρχη σε μια ώρα. Ο τελευταίος όμως ξυπνάει μόνος του κατά τις 4. Ο Θάνος είχε αποκοιμηθεί. Έπρεπε σύμφωνα με την εντολή που είχανε να φύγουν ολοταχώς. Φεύγοντας συναντούν τους άλλους, που έρχονται, με τον αρχηγό τους πρώτο, που τους ρωτάει:

-       Τι έγινε; Φάνηκε κανένας;

-       Όχι κανείς!

-       Ε, τότε όπου νάναι θα φανούν και μάλιστα πολλοί. Γρήγορα να αφοπλίσουμε το χωριό (το Λιάσκοβο), γρήγορα να προφθάσουμε.

Η βιασύνη του και οι προηγούμενες εντολές του δείχνουν πια το τι φοβόταν όταν έμαθε εκείνη την πρόταση ομαδικής εθελοντικής προσέλευσης παλαιών ανταρτών: Έδειχνε τόση ανησυχία και καχυποψία γιατί φοβόταν ενέδρα, προδοσία. Κομματική προδοσία. Και το αισθητήριο του – πραγματικά εκπληκτικό – βγήκε σωστό, άλλη μια φορά.

Αφοπλίζονται χωρίς αντίσταση οι λίγοι ένοπλοι χωρικοί. Δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση σε τόσο μεγάλη συμμορία. Οι συμμορίτες μένουν στο σχολείο. Στέλνουν και 3 – 4 σε κάποιο πολύ κοντινό χωριουδάκι να αφοπλίσουν κάποιο ΕΔΕΣίτη, που μάθανε ότι έχει ένα εξαιρετικό αυτόματο.

Οι άλλοι, αφού φάγανε καλά με το συσσίτιο που υποχρεώθηκε να τους παρασκευάσει το «αντιδραστικό χωριό» (άλλο αντίδραση και άλλα τα καζάνια) το ρίξανε και στον ύπνο όπως ήταν ξενυχτισμένοι και κουρασμένοι. Με τον αφοπλισμό που κάνανε νομίζουν ότι δεν έχουν τώρα εδώ κανένα κίνδυνο.

Αργά το απομεσήμερο ακούγονται μερικές ριπές έξω από το χωριό. Πετάγονται από τον ύπνο, όσοι τον είχαν πάρει πιο ελαφρά, και πρώτος ο αρχισυμμορίτης, που κλωτσάει τους κοιμισμένους και κραυγάζει έξαλλος για συναγερμό.

Τρέχει στην αυλή και ταραγμένος κοιτάζει με τα κιάλια του, χαμηλά, κατά την ποταμιά και τον μύλο, όπου είχαν στείλει την ομαδούλα για τον αφοπλισμό. Δεν προέρχονται όμως τα πυρά, όπως φαίνεται με το πρώτο, από την ενδεχόμενη αντίσταση του «αυτοματοφόρου μυλωνά». Εκείνη τη στιγμή γίνονται καταιγιστικά και ακούγονται από πολλά σημεία. Καταιγισμός πυρών έρχεται από το ύψωμα «Πέντε αδέρφια», πέρα από τον Αχελώο, κοντά στη γέφυρα Κοράκου. Πιάνουν πρόχειρα την μάντρα του σχολείου, μια θέση όμως πολύ ακατάλληλη, όμως δέχονται πυρά και από πίσω και από ψηλά με ένταση όλο και μεγαλύτερη.

Τα υπολείμματα της γέφυρας Κοράκου σήμερα.

ΥΣΤΕΡΑ όμως από την πρώτη αναστάτωση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο θηριώδης αρχικαπετάνιος έχει ανακτήσει την ψυχραιμία του. Τα στρατιωτικά τμήματα – έτσι φαίνονται, στρατιωτικά, από την πρώτη στιγμή – βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Και το πιο σημαντικό, φαίνονται ακατατόπιστα για την κατάσταση. Για το πόσοι είναι αυτοί (οι συμμορίτες) και για το που ακριβώς βρίσκονται. Από την πρώτη στιγμή διαφαίνεται πως δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο οι συμμορίτες. Πως έχουν δυνατότητες διαφυγής ακίνδυνα.
==============================================
  ΠΡΟΔΟΣΙΑ Η' ΑΤΥΧΙΑ ?