BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

ΠΡΟΔΟΣΙΑ Η ΑΤΥΧΙΑ;


ΠΡΟΔΟΣΙΑ Η ΑΤΥΧΙΑ;



Όσο κοιμούνται οι αντάρτες του αυτός κανονίζει τις λεπτομέρειες της πορείας, που θα είναι πια διαφορετική από τα κλωθογυρίσματα όλων αυτών των τελευταίων ημερών, μια μεγάλη «αρειμάνεια πορεία». Σαν τότε στο ξεκίνημα του αντάρτικου,
τέτοια ώστε οι κρατικές δυνάμεις που θα τον ψάχνουν στα Τρίκαλα, να αισθανθούν καμία οδυνηρή έκπληξη μαθαίνοντας τα θαύματα του κατά το Καρπενήσι. Γι’ αυτό φροντίζει να κάνει και μια μικρή εκκαθάριση του τμήματος του από μερικά ακατάλληλα για τέτοιες πορείες και αγώνες στοιχεία. Με εύσχημο τρόπο –πάντα ήξερε να βρίσκει για τον καθένα τον πιο κατάλληλο τρόπο ώστε να μην τον πικραίνει –απομακρύνονται, φεύγουν για τα χωριά τους 6 –7 ακατάλληλοι «αεροπόροι», όπως τους έλεγαν οι άλλοι.

Χάρτες της περιοχής Μυρόφυλλου (Κάτω αριστερά)

Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ δεν γίνεται ούτε και τώρα ολοκληρωτική. Μερικοί ακατάλληλοι τώρα για πορείες –να όπως ο Θάνος, που είναι άρρωστος και έμεινε πίσω και στη προηγούμενη μάχη, χάθηκε και τρόμαξε να ξαναβρεί τους συντρόφους του –μερικοί ξένοι στον τόπο αυτό, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν. Που να μείνουν, όπως τώρα δεν είναι σαν τον «παλιό καλό καιρό»; Ούτε η κατάσταση είναι ίδια πια, σαν τότε με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ούτε και οι κομματικές οργανώσεις, είναι πάντα ίδιες για το τμήμα αυτό, όπως «στα παλιά».

Όχι βέβαια πάντοτε, ούτε και όλες οι οργανώσεις και όλα τα στελέχη. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Να τώρα εδώ ήρθε και βρήκε τον Άρη ένας ντόπιος «αχτιδικός». Αυτός αναλαμβάνει να οδηγήσει τη νύχτα το τμήμα, από σίγουρο δρομολόγιο, ώστε, με ολονύχτια πορεία, να αφήσει πίσω του, πάρα πολύ πίσω αυτά τα στρατιωτικά τμήματα που δείχνουν πως βάλθηκαν να κάνουν εδώ γύρω και …εκκαθαριστικές επιχειρήσεις!

Θα μείνει ο στρατός εδώ να ψάχνει για τους αντάρτες και θα τρίβουν τα μάτια τους οι ηγήτορες του, όταν θα μάθουν πως οι αναζητούμενοι βρίσκονται στην …άκρη, αν όχι του κόσμου, πάντως στην κοντινότερη άκρη της Ρούμελης. 

Ο αχτιδικός εκείνος, λοιπόν, πρόθυμα αναλαμβάνει να οδηγήσει το αντάρτικο τμήμα έξω και πολύ μακριά από τον χώρο στον οποίο ο στρατός έχει επισημάνει την παρουσία του Βελουχιώτη από σίγουρο δρομολόγιο.

Κανείς απλός αντάρτης ή βαθμοφόρος δεν τον γνωρίζει τούτο τον αχτιδικό. Αλλά αφού τον γνωρίζει ο αρχηγός τους, αυτούς τους περισσεύει. Και τους κάνει εντύπωση η τόση προθυμία του.

Από κανενός το μυαλό δεν περνάει η παραμικρή υποψία. Παρ’ όλο που αντιμετώπιζαν πολλές φορές ως τώρα την αδιαφορία των τοπικών οργανώσεων, που έφθανε ως το σαμποτάζ για τον αρχηγό τους, δεν έλειψαν και τα φαινόμενα της προθυμίας: και οπωσδήποτε πουθενά για κανένα κομματικό παράγοντα δεν φτάσανε σε υποψίες για το κακό. Για κατάδοση.


ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ διάταξη ξεκινάει στο σκοτάδειασμα εκείνο το τμήμα. Προηγείται ένας κοκκινοτρίχης καπετάνιος, ο Λευτέρης Χουσιώτης, με την ομάδα του και τον αχτιδικό οδηγό, εμπροσθοφυλακή. Σε απόσταση 200 –300 μέτρα ακολουθεί το κύριο ύψωμα (δύο διμοιρίες) με αρχηγό τον Πελοπίδα, που βαδίζει μπροστά μαζί με τον ομαδάρχη Μπήτρο. Πάρα πίσω ακολουθεί ο Βελουχιώτης σαν οπισθοφυλακή με την «ομάδα διοικήσεως», (καμιά δεκαριά), την προσωπική του φρουρά μπορεί να πει κανείς, αλλά και 4 – 5 ακόμη αρρώστους, σαν τον Θάνο ή όχι και τόσο κατάλληλους για συγκρούσεις και μάλιστα νυχτερινές.

Ακολουθούν ένα μονοπάτι παράλληλο περίπου προς τον Αχελώο ψηλά με κατεύθυνση προς το Μυρόφυλλο. Και ο ομαδάρχης που δεν το προσέχει ρωτάει τον Πελοπίδα:

-       Γιατί αλλάζουμε κατεύθυνση; Το πρωί μου έλεγε ο Άρης πως θα πιάσουμε ένα από τρία μονοπάτια που οδηγούν στο βουνό της Μεσοχώρας. Τι άλλαξε εν τω μεταξύ:

-       Δεν άλλαξε τίποτα. Αλλά ο αχτιδικός λέει πως απ’ εδώ ο δρόμος είναι ανοιχτός και σίγουρος, τον ξέρει «ρούπι με ρούπι», είναι και πιο σύντομος.

Όπως προχωρούν ο ομαδάρχης λέει στο Πελοπίδα:

-       Έχω την εντύπωση πως απόψε θα συγκρουστούμε. Απασφαλίζω κιόλας το όπλο μου. Δεν ρωτάς τον Άρη προς τα πού θα συμπτυχθούμε αν χτυπηθούμε;

Το ερώτημα διαβιβάζεται με το τηλέφωνο της φάλαγγας» (από στόμα σε στόμα) και με αυτό το μέσον έρχεται η απάντηση: «Στην κορυφή του βουνού». Είναι κάπως αόριστη η απάντηση, αλλά πάλι δεν είναι εύκολος εκείνη την ώρα και σαφέστερος προσδιορισμός του σημείου συμπτύξεως.

Ως την πρώτη στάση, σχεδόν δυο ώρες μετά το ξεκίνημα, τίποτε το αξιόλογο δεν σημειώθηκε. Η φάλαγγα παίρνει την ίδια διάταξη και ξεκινάει.
=============================================   ΜΙΑ ΓΙΔΑ