BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ


Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ



Στη καμμένη από τους Γερμανούς Μεσοχώρα, βρίσκουν ένα «Ριζοσπάστη», ένα κομμάτι μάλλον από εφημερίδα του ΚΚΕ, όπου μεταξύ των άλλων διαβάζουν και κάτι που πρέπει κυρίως για αυτούς να γράφτηκε.
Η υπογραφή έχει τα αρχικά Ν. Ζ. Αλλά και αν δεν ήσαν αρκετά αυτά για να καταλάβουν ότι το έγραφε ο αρχηγός του ΚΚΕ έφθανε το περιεχόμενο του μόνο για την αποκάλυψη: «Όποιοι αντιδρούν στην εφαρμογή των συμφωνιών της Βάρκιζας, έγραφε, αυτοί είναι εχθροί του κόμματος και πρέπει να χτυπηθούν, να χτυπηθούν». Δεν θα μπορούσε άλλος από τον ηγέτη, να γράφει έτσι κατηγορηματικά, όσο και γενικά.



Περιοχή Μεσοχώρας. Πανοραμική άποψη.

«Για μας τα λέει, μας καταδικάζει» συμφωνούν εκείνοι που το πρωτοδιάβασαν. Και με αυτή τη διαπίστωση ο Τζαβέλας το έδωσε του αρχηγού του, που το διάβασε και αυτός, χωρίς να κάνει καμία κρίση.

- Κράτησε το, του είπε, να το έχουμε αύριο εκεί που θα πάμε.

Το βράδι μείνανε στον κοντινό οικισμό Σακκέικα όπου έγινε και η διακωμώδηση δίκης των κρατουμένων για να ακολουθήσει το πρωί η σφαγή τους.

Το μεσημέρι μαζεύει κοντά του τους βαθμοφόρους του τμήματος (Τζαβέλλα, Πελοπίδα, Λευτέρη, Νέστορα και 3 - 4 ακόμα) και ρωτάει τον κοντινότερο του.

-       Τι διαβασες χθες, τι κατάλαβες;;

-       Ο αρχηγός του κόμματος είναι αντίθετος μαζί μας. Δεν θέλει την ομάδα μας ….

-       Για ξαναδιάβασε το.

Το άρθρο του Ν. Ζ. ξαναδιαβάζεται αργά – αργά, σχεδόν συλλαβιστά, αλλά το περιεχόμενο του δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Το παραδέχεται και ο ίδιος που διαπιστώνει:

«Είναι φανερό πως για μας το γράφει, μπορεί και να υπάρχουν και τίποτα άλλες ομάδες. Ασφαλώς θα υπάρχουν και μέσα στις οργανώσεις του κόμματος πολλοί, που θα βλέπουν το σωστό για τις συνέπειες της Βάρκιζας. Αλλά οπωσδήποτε, πρώτα – πρώτα για μας το γράφει. Αυτό είναι βέβαιο.

Εγώ όμως  - πρέπει να σας πω τώρα και αν δεν το ξέρετε – έχω κινηθεί από μέρες για να επικοινωνήσω με τον αρχηγό. Του έγραψα, του εκθέτω τα γεγονότα και περιμένω την απάντηση του. Ότι εντολή δώσει ο υπεύθυνος αρχηγός του κόμματος, αυτό θα κάνουμε. Θα συμμορφωθούμε με τις εντολές του».

ΤΑ ΙΔΙΑ με περισσότερες λεπτομέρειες, έλεγε σε τρεις μέρες σε όλους τους συμμορίτες του, σε μια τελευταία συνέλευση τους.

Συνέχισαν για λίγο τα κλωθογυρίσματα τους στα κοντινά χωριά Ελληνικό, Μπουκουβίστα, Βαλκάνο. Στη Μπουκουβίστα κάνανε αφοπλισμό «τρομοκρατών» και συλλήψεις. Ξαναγύρισαν ύστερα πίσω στο Ελληνικό. Στο κοντινό Παλιοσέλι έγινε η συνέλευση μάσα στην Εκκλησία του χωριού, η τελευταία συνέλευση των τελευταίων ΕΛΑΣιτών. Το θεωρούσε απαραίτητο να τους εξηγήσει το που πήγαιναν, ύστερα από την επάνοδο του Ζαχαριάδη και την πρώτη εναντίον τους αιχμή, το πρώτο σοβαρό πλήγμα.

Δεν έχανε όμως το κέφι του ούτε και στις τόσο δύσκολες ώρες. Ευλόγησε ιερατικά πρώτα τους πιστούς του, άκουσε γελαστός και ένα «Ευλόγησον Δέσποτα» και ύστερα άρχισε τις εξηγήσεις.


«Από την ώρα που χάσαμε την επαφή με το κόμμα, σκοπός μας είναι να την ξαναποκτήσουμε και μάλιστα τώρα που ήρθε ο πραγματικός αρχηγός μας ο Ζαχαριάδης. Οι άλλοι μας γέλασαν, όπως το ξέρετε πολύ καλά.

Γι’ αυτό όταν έμαθα πως έφθασε στην Αθήνα, του έγραψα και του εξηγούσα πως και τι ακριβώς έγινε, ύστερα από την διάλυση του ΕΛΑΣ. Το γράμμα μου όμως εκείνο δεν έφθασε στον προορισμό του. Δεν έφθασε ούτε ως την περιφερειακή Τρικάλων, όπως με ειδοποίησαν.

Τον αγρότη που το είχε πάρει, τον κυνήγησαν οι εθνοφύλακες και για να γλυτώσει έπεσε μέσα στο ποτάμι (στον Ληθαίο). Γλύτωσε στο τέλος ο κυνηγημένος, αλλά το γράμμα χάλασε, χάθηκε. Γι’ αυτό έστειλα δεύτερο. Εκείνο που θέλω και ζητώ είναι να επικοινωνήσω μαζί του προσωπικά. Και στην Αθήνα, αν μου το ζητήσει και εκεί θα πάω.

Οπωσδήποτε μόνο μαζί του θέλω και δέχομαι να έρθω σε επαφή και να εξηγηθώ. Όχι με ενδιαμέσους του Π.Γ. έστω και «Κεντρικούς Επιτρόπους». Το πολύ – πολύ που θα δεχτώ, είναι να συναντηθώ με τον Φάνη (Μπαρτζώτα). Κανέναν άλλο ενδιάμεσο εκτός από τον Φάνη δεν δέχομαι. Όλοι οι άλλοι είναι συνυπεύθυνοι και για μένα κατηγορούμενοι.

Αφού πραγματοποιηθεί η επαφή αυτή, έτσι που την θέλω εγώ, τότε θα γίνει ότι πει το κόμμα. Και αν ακόμα το κόμμα διατάξει να πάμε στο Σύνταγμα και να τουφεκιστούμε, θα πάμε. Όποιος δεν το κάνει θα είναι προδότης του αγώνα μας.

Εν τω μεταξύ μέχρι να γίνουν όλα αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δράση μας. Θα αυξήσουμε τη δύναμη του τμήματός μας και θα χτυπήσουμε τον εχθρό, όταν βρεθεί κοντά μας.
Αυτά ήθελα να σας πω – κατέληξε – αυτή είναι η γραμμή μας τώρα».
==============================================
  
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ