BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

Ο ΜΙΖΕΡΙΑΣ


Ο ΜΙΖΕΡΙΑΣ



Η αποκήρυξη του Βελουχιώτη από τον αρχηγό του κόμματος του – που σ’ αυτόν είχε στηρίξει όλες τις ελπίδες του – δημοσιεύτηκε και στις δύο κομμουνιστικές εφημερίδες «Ριζοσπάστης» πρωινή και «Ελεύθερη Ελλάδα» μεσημβρινή, σαν όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΕΑΜ.

Τα δύο κείμενα έχουν μερικές φραστικές διαφορές. Διευθυντής στην «Ελεύθερη Ελλάδα», ήταν ο Μ. Κύρκος, παλιός πολιτευτής, με πείρα και φρόντισε να μαλακώσει λίγο τις εκφράσεις του ακατάσχετου Ζαχαριάδη. Που αναφέρεται όχι μόνο στα τωρινά, ή στη δήλωση μετάνοιας που είχε υπογράψει ο Θανάσης Κλάρας, αλλά κάνει αναδρομή και στα ακόμα πιο παλιά, όταν ο τωρινός αρχικαπετάνιος των κομμουνιστών είχε μέσα στο κόμμα φήμη πολύ άσχημη  και τον αποκαλούσαν: «Ο Μιζέριας». Κανείς νεότερος δεν γνώριζε τούτο το επίθετο. Όπως δεν γνώριζαν οι νεότεροι ότι τον Ζαχαριάδη τον αποκαλούσαν – πριν γίνει αρχηγός - «Ο Τρελός» και τον Ιωαννίδη «Ο Μπάκακας» (Είδος βατράχου, υπάρχει κυρίως στη Σάμο).

Στο ριζοσπάστη λοιπόν της 12ης Ιουνίου δημοσιεύεται η αποκήρυξη με τίτλο «Το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά τον Άρη Βελουχιώτη.


·Ο σ. Ζαχαριάδης μας ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).

·Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει γιατί της έδινε όπλα να χτυπά το ΚΚΕ να παραβιάζει την συνθήκη της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματα της. Δεν επιτρέπετε καμία καθυστέρηση για την ανοιχτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στο καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του ΚΚΕ» (Ριζοσπάστης 12 – 6 – 45).


Το κομμάτι του φύλλου του "Ριζοσπάστη" με την αποκήρυξη του Βελουχιώτη.



«O αρχηγός του ΚΚΕ συναγ. Νίκος Ζαχαριάδης ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε να καταγγείλει δημόσια ως ύποπτη και τυχοδιωκτική τη δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα). Η σημερινή δράση του Άρη Βελουχιώτη εξυπηρετεί την αντίδραση στην οποία δίνει όπλα για να δυσφημιστεί το ΚΚΕ, να έχει ευτελές πρόσχημα για την παραβίαση του συμφώνου της Βάρκιζας και για τα εγκλήματα που διαπράττει εναντίον του δημοκρατικού κόσμου. Κατόπιν τούτου το ΚΚΕ καταγγέλλει ανοικτά τον Άρη Βελουχιώτη» («Ελεύθερη Ελλάδα» 12-6-45).

Στην ΕΑΜική εθιμοτυπία δεν γίνεται χρήση της λέξης σύντροφος, αλλά συναγωνιστής. Και συγκεκομμένα συναγ.


ΠΑΜΠΟΛΛΟΙ ΕΑΜίτες μόνο τώρα μαθαίνουν (με την αποκήρυξη) την ανανεωμένη συμμοριακή δραστηριότητα του επικηρυγμένου. Και όσοι το γνώριζαν όμως και όσοι το μαθαίνουν δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια των κατά του Ζαχαριάδη για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα. Ο αρχηγός …ημίθεος, πρώτη φορά αντιμετωπίζει ανοικτές επικρίσεις από τη βάση.

Οι εσωκομματικοί πληροφοριοδότες του, τον ενημερώνουν από την πρώτη στιγμή για τη δυσμενή απήχηση στον έξαλλο κόσμο των οπαδών της καταστροφής και αναρχίας. Που τον θέλουν τον θηριώδη αρχικαπετάνιο πάντα φοβερό και τρομερό!

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ τον αναγκάζουν να δώσει εξηγήσεις σε τέσσερεις μέρες. Στον «Ριζοσπάστη» της 16ης Ιουνίου: Την αποκήρυξη δεν την έκανε αυτός, αλλά το Πολιτικό Γραφείο, πριν από το γυρισμό του ίδιου (του Ζαχαριάδη) στην Ελλάδα. Το κόμμα τους την κράτησε μυστική, μήπως και μεταπειστεί ο αδιόρθωτος θηριώδης καπετάνιος. Τώρα όμως που κατεβαίνει απειλητικός στα παλιά του λημέρια της Ρούμελης, το κόμμα είναι υποχρεωμένο πια να την δημοσιεύσει. Αμύνεται:

«Η προδοσία του Βελουχιώτη.

Το Π.Γ. ενέκρινε τη δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη» της απόφασης της 11ης ολομελείας της Κ.Ε. για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Κλάρας αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε, ξαναζήτησε τον καιρό του απελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει μα το αίμα του την προδοσία του εκείνη που την αναγνώρισε και καταδίκασε.

Το ΚΚΕ του έδωσε την δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ωφελεί.

Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά και αν στέκεται και οσοδήποτε μεγάλος και αν είναι , όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία».


ΥΠΑΡΧΕΙ λοιπόν προηγούμενη απόφαση. Αλλά την ώρα που οι Αθηναίοι διαβάζουν τούτο (16 Ιουνίου) δεν υπάρχει πια ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ.

Λάβρος και ακάθεκτος του ρίχτηκε εκείνος, που με τόσες ελπίδες τον περίμενε. Ενώ νόμισε σαν μια από τις καλύτερες ημέρες της ζωής του εκείνη που έμαθε πως ζει και έρχεται στην Ελλάδα, ο αναμενόμενος από τόσους και τόσους σαν Μεσσίας αρχηγός, ο αρχηγός του!
Επί πλέον είχε χάσει και τα γράμματα. Όλες αυτές οι μαύρες σκέψεις και άλλες τρισχειρότερες ακόμη και προ πάντων η πικρία και απογοήτευση από την τραγική διάψευση των ελπίδων του που στήριζε τον Ζαχαριάδη, αποτελούν κεραυνοβόλο χτύπημα για τον αρχισυμμορίτη. Τον εξουθενώνουν, τον μεταβάλουν σε ράκος.
==============================================
   
Ο ΛΗΣΤΟΤΡΟΦΟΣ