BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ


ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ



Στο σημείο αυτό εγκαταλείπουμε την αφήγηση που βασίζεται κυρίως σε αναμνήσεις των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά και ανοίγουμε το βιβλίο του Φ. Γρηγοριάδη «Εμφύλιος Πόλεμος – Δεκέμβρης και Χιτοκρατία» και διαβάζουμε την ιστορία, από αυτό το σημείο και πέρα, όπως την αφηγήται ο συγγραφέας:


-  Μόνο ένας ΕΛΑΣίτης της περιοχής ζήτησε να ακολουθήσει την ομάδα . Ο Παλιός ληστής και ύστερα καπετάνιος του ΕΛΑΣ Ζαραλής  ή Χασιώτης. Μα αυτόν δεν τον δέχτηκε ο Άρης, γιατί τον θεωρούσε ανίκανο να καταλάβει τα κομμουνιστικά του επιχειρήματα. Και συνεπώς επικίνδυνο τούτη την περίοδο.

Στη Γεωργίτσα μια πληροφορία «περί των έχθρών» συντελεί στην κινητοποίηση της ομάδας: Κάπου εκεί κοντά, τους είπανε, βρίσκεται μια από τις τρομοκρατικές συμμορίες της Δεξιάς που πληθωρικά ξεφύτρωσαν στη Θεσαλία μετά την Βάρκιζα. Και τι συμμορία; Έφιππη από 35 καβαλαραίους, που καταδυναστεύουν, τρων, πίνουν και οργιάζουν κατά του ΕΑΜικού κόσμου και κάθε άλλου νοικοκύρη.

Η πληροφορία, μια πληροφορία που αποτελεί και δικαίωση του ηλεκτρίζει τον Άρη. Μονομιάς, χωρίς δευτερόλεπτου αναμονή, ξεχύνεται προς την πιθανή κατεύθυνση του εχθρού με την προσταγή:

«Στ’ άρματα, όλοι κοντά μου τροχάδην … »

Η φήμη όμως για την επανεμφάνιση του καπετάνιου, «Φάνηκε ο Άρης με χίλιους διαλεχτούς», είχε προπορευτεί πολύ. Και η φήμη εκείνη έκανε τον Τσαντούλα και τους καβαλλαραίους του να γίνουν καπνός  και κουρνιαχτός, στον καλπασμό τους προς την Καλαμπάκα.

Ο ΕΑΜικός κόσμος εδώ τους υποδέχεται με σφαχτά και κεράσματα και μια παράκληση: «Μη φύγετε αμέσως, καθίστε μερικές μέρες για να μας φυλάει ύστερα η σκιά σου, αρχηγέ από τους Σουρλαίους, Τσαντουλαίους και όλους τους εχθρούς μας».
Στα πάρα πάνω δίνει απάντηση ο κ. Τσαντούλας με την «Ανοιχτή Επιστολή του»

Προς τον Φ. Γρηγοριάδη ή Βερμαίο Αθήνα.

 

Στο βιβλίο σας«Εμφύλιος Πόλεμος – Δεκέμβρης και Χιτοκρατία» σελίδα 245 με αποκαλείς συμμορίτη ως και τους οπαδούς μου συμμορίτες, παρακρατικούς και άλλα και ότι τυράννησα τον ΕΑΜικό κόσμο της περιοχής Καλαμπάκας.

Τούτο – όπως γράφεις – το πληροφορήθηκε ο αρχηγός σας Άρης Βελουχιώτης με τους χίλιους διαλεχτούς και μας κήρυξε τον πόλεμο και γεννήκαμε καπνός και κουρνιαχτός από την περιοχή του ΕΑΜικού κόσμου, με τους 35 καβαλλαραίους μου.

Ανάποδα μετράς. Ποτέ δεν ήμουν τριανταπεντάρχης. Είχα τρία τάγματα του 1ου Συντάγματος Βασιλέως Γεωργίου (Η. Τσάντουλα). Δεν σας επιτρέπω να με αποκαλείτε συμμορίτη. Συμμορίτες είσαστε εσείς που μας πνίξατε στο αίμα και μας αναγκάσατε να γίνουμε αντισυμμορίτες με τη σφαγή του αντάρτη του ΕΔΕΣ Απόστολου Τσαντούλα, αδελφού μου και χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών. Και αναγκάστηκα να ηγηθώ την αρχηγία των αντισυμμορικών ομάδων της Δυτικής Θεσσαλίας και να σας πληρώσω με το ίδιο νόμισμα. Κατάλαβες;

Όπως γνωρίζεις εξοντώσαμε πολλές συμμορίες στην περιοχή μου ως και τη συμμορία του εθνοκτόνου Άρη Βελουχιώτη όταν τον κλείσαμε στις κορυφογραμμές της Πίνδου, την 15 – 16 Ιουνίου 1945, στον Αχελώο ποταμό, εκεί που άφησε τη ζωή του ο αιμοσταγής Βελουχιώτης.

Έτσι θα διαβάσουν οι επερχόμενες γενεές τα διεστραμμένα του βιβλίου σου; Που δεν γράφεις για τον Βελουχιώτη που θέλετε να τον ανακηρύξετε και εθνομάρτυρα; Που γράφεις για τις σφαγές Μελιγαλά, το Σύνταγμα Ψαρρού, και τον κόκκινο Δεκέμβρη; Αυτή την ιστορία γράφεις άθεε αθεόφοβε; Έτσι σκοπεύατε να μας κυβερνήσατε;


ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΝΤΟΥΛΑΣ


Τ. αρχηγός Εθνικής Αντιστάσεως Δ. Θεσσαλίας