BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

Η ΑΝΑΦΟΡΑ – ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΦΗΓΗΣΗ


Η ΑΝΑΦΟΡΑ – ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΦΗΓΗΣΗ


Απόσπασμα Χωροφυλακής εις πυραμίδα συνόρων. Έτος 1947


Από την αναφορά του ανθυπομοιράρχου Χρ. Καραβίτη, όπως δημοσιεύεται στην ιστορία της Χωροφυλακής δεν προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές. Παρά μόνο ως προς την προσέγγιση των Εθνικών Δυνάμεων στο παραμεθόριο χωριό. Οι Αρειανοί νόμισαν ότι έφθασε εκεί ένα μηχανοκίνητο τμήμα. Ενώ το ισχυρό απόσπασμα εκινήθει δια νυκτερινής πορείας. Στην έκθεση διευκρινίζεται ειδικότερα:


«…Την 24ην Απριλίου 1945 ο ανθυπομοίραρχος Χρ. Καραβίτης, πληροφορηθείς ότι εις το χωριό Καλή Βρύση ευρίσκετο ο Άρης Βελουχιώτης μετά της συμμορίας του, ειδοποίησε τον 3ον Λόχο του 151 Τάγματος Εθνοφυλακής. Πράγματι ο διοικητής του Λόχου μετά δυνάμεως 73 στρατιωτών και 50 αποικιακών στρατευμάτων υπό Άγγλο Αξιωματικό και μετά του ανθυπομοιράρχου και δυνάμεως Χωροφυλακής εκινήθησαν δια συντόνου νυκτερινής πορείας….

… Περί ώραν 4.45 μολονότι ακόμη επεκράτει σκότος, διακριθήκαν σκιαί ανθρώπων επί την προς Αλβανία κατευθυνομένην οδού…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της ενεργείας ταύτης υπήρξε η παρεμπόδιση των Αλβανών ανταρτών να πλησιάσουν, περιορισμένων να βάλουν μόνον εξ αποστάσεως αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η αποτελεσματική καταδίωξη τμήματος των συμμοριτών, αποπειραθέντος να διαφύγει εκείθεν, φονευθέντος μάλιστα ενός συμμορίτου ονόματι Τσάφου Εμμανουήλ του Δημητρίου, υπό ψευδώνυμο Αθηναίος, γεννηθέντος εις Μικρά Ασία και κατοικούντος εν Αθήναις ετών 40 εργάτου κομμουνιστού, από τις αρχές του Ιουνίου 1942, αφ’ ης υπηρέτει εις τον ΕΛΑΣ, στρατολογηθείς υπό τούτου του Άρη Βελουχιώτη.
Ο ανωτέρω ψυχορραγών, εξεταζόμενος ανάφερε ότι ο Άρης Βελουχιώτης, ηγούμενος συμμορίας εκ 45 μελών, ευρίσκετο εις το χωρίο Καλή Βρύση και ευθύς ως ήρξατο η μάχη έδωσε σημείο συναντήσεως το χωριό Σλημήτσα και ότι σκοπός του αγώνος του νέου ΕΛΑΣ, όπως ονόμασε ο Άρης Βελουχιώτης το σύνολο των συμμοριτών του, είναι η ολοκλήρωση του υπό του κομμουνιστικού κόμματος αναληφθέντος αγώνος δηλαδή «Η πλήρης απόδοση των λαϊκών ελευθεριών». Τέλος ο ανωτέρω αποθνήσκων κατέθεσε , ότι ο Άρης Βελουχιώτης, επιθυμών την συνεργασία μετά των Αλβανών ανταρτών απέστειλε την προηγουμένη εις Αλβανία δυο συμμορίτες του προς συνεννόηση σχετικώς».
==============================================       ΤΟ ΔΙΛΗΜΑ