BLOGGERS HELP

O

16 Νοε 2013

ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ



Με τη διετία της ΕΑΜοκρατίας έχουν εξαφανιστεί εκείνοι που αντιπροσώπευαν λίγο – πολύ το κράτος στα απόμερα χωριά.
(Πρόεδρος κοινότητας, σταθμάρχης χωροφυλακής, δάσκαλος, αγροφύλακας) Δεν υπάρχει κανείς κρατικός αντιπρόσωπος εκεί που κλωθογυρίζει ο Βελουχιώτης. Και έτσι αργεί να μαθευτεί το νέο, διπλό φονικό έγκλημα του και στο Καρπενήσι ακόμα.

ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ Από τα σημα-ντικότερα στελέχη του ΚΚΕ. Συνελήφθη υπό των Αρχών Ασφαλείας. Αργότερα θα εκτελεστεί μαζί με τον Μπελογιάννη.

Αντίθετα το γνωρίζουν οι αντιπρόσωποι του ΠΓ του ΚΚΕ που έρχονται να συναντήσουν τον αφηνιασμένο καπετάνιο τους. Ο Ν. Πλουμπίδης που θα γίνει πασίγνωστος αργότερα μαζί με ένα Ζήση Ζωγράφο και τον γραμματέα Στερεάς Βασιλειάδη.

Ο Πλουμπίδης είναι ο άνθρωπος της «βαθειάς παρανομίας». Έμενε στο σκοτάδι αφανής και αθέατος, ακόμα και στο καιρό της ΕΑΜοκρατίας – στις επαρχίες και στη πρωτεύουσα – όπου άλλοι έβγαιναν στα μπαλκόνια για πύρινους επαναστατικούς λόγους.

Κανείς σχεδόν δεν τον γνωρίζει. Είναι ότι χρειάζεται για να κινηθεί άνετα από την Αθήνα – με πλαστή ταυτότητα – να φθάσει στη Λαμία και από εκεί κάπου στην Ευρυτανία, για συνάντηση με τον Βελουχιώτη. Παλιό και ανώτατο στέλεχος, έχει εξουσιοδότηση από το Πολιτικό Γραφεία να «χειρισθεί» όπως νομίζει καλύτερα τον επικίνδυνο αγαναχτισμένο αρχικαπετάνιο. Και ο διπλός φόνος των δύο ΕΔΕΣιτών, χωρίς λόγο και αιτία, δείχνει πόσο επικίνδυνος γίνεται. Άμα πάρει ο στραβός κατήφορο με τα φονικά – και θα πάρει αν μείνει πάνοπλος στα λημέρια του – δεν θα πρόκειται μόνο για παραβιάσεις της Βάρκιζας, αλλά για τρομακτικό κίνδυνο –θάνατο των εθνικοφρόνων της περιοχής. Και για την βοερή κατακραυγή που θα ξεσηκωθεί κατά του ΚΚΕ και της ηγεσίας του. Που φυσικά θα έχει αντίκτυπο σε βάρος της.

Πονηρός ο Γ. Σιάντος έχει δώσει τις οδηγίες του προς τον Πλουμπίδη για τον πώς θα μεταχειριστεί τον πρωτόγονο στις εκδηλώσεις τους κομματικό στασιαστή.


Στον ίδιο θα εξηγεί, θα επαναλαμβάνει και θα προσπαθήσει να τον πείσει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ αυτού και της ηγεσίας. Μόνο για την τακτική έχουν διαφορές, για τον χρόνο  αντιδράσεως, συγκεκριμένα. Και το Π.Γ. πιστεύει – όπως και ο αρχικαπετάνιος – πώς θα ξαναχτυπήσει. Αλλά όχι τώρα αμέσως, σε λίγο. Και ας κάνει λίγη υπομονή. Γι’ αυτό το θέμα του δίνει  και γράμμα του Σιάντου ο Πλουμπίδης. Σαν έγγραφη εγγύηση.

Στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, όμως ο Βελουχιώτης θα χαρακτηρίζεται κομματικός αποστάτης και στασιαστής. Για να μην έχουν δικαίωμα κατηγορίας τους (των κομματικών οργανώσεων) οι τοπικές αρχές. Στασιαστή να τον παρουσιάζουν οι οργανώσεις στις αρχές και σε κάθε άλλον. Κι ας πάρουν αυτές κάθε επιβαλλόμενο μέτρο εναντίον του

Έτσι με τούτο το δίπορτο αντιμετωπίζει ο πονηρός Σιάντος τον αγριεμένο υφιστάμενο του. Και έτσι, με αυτό το δίπορτο, τα παραπέρα, στη στασιαστική πορεία προς τον θάνατο εκείνου του αφηνιασμένου αρχιελασίτη.
=============================================

 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ