BLOGGERS HELP

O

19 Νοε 2013

ΕΑΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Εαμοκομμουνιστικά έργα


    Από τής περιόδου αυτής, δραστηριοποιείται ο ΕΛΑΣ εις βάρος της Π.Α.Ο. εντός και εκτός κατωκημένων χώρων. Οι κατακτηταί, ουδέποτε ουδαμού τον απασχολούν.
Ως μοναδικόν στόχον του έχει τας εθνικάς ανταρτικάς ομάδας και τον άμαχον πληθυσμόν των μετόπισθεν. Αι δολοφονίαι εθνικοφρόνων πολιτών διαδέχονται αλλήλας. Αι λεηλασίαι, οι εμπρησμοί, είναι σύνηθες φαινόμενον. Ως κύριον όπλον του το ΕΑΜ έχει την συκοφαντίαν, το ψεύδος, την προδοσίαν, τας δολοπλοκίας. Η μετά των Βουλγάρων συνεργασία του διεφάνη από των πρώτων μηνών εμφανίσεως του ΕΛΑΣ εις την Κεντρικήν Μακεδονίαν.
21-8-1943
Πριν αρχίσουν αι εχθροπραξίαι, επιτροπή του ΕΑΜ-ΕΑΑΣ εκ στρατιωτικών και πολιτικών, υπό τον άλλοτε βουλευτήν του Κ.Κ.Ε. Τσιλιγκαρίδην, εζήτησε μίαν συνάντησιν. Σκοπός της συναντήσεως ήτο η συνεννόησις επί υφισταμένων διαφορών μας. Εις την συνάντησιν, γενομένην εις Μαυροπλαγιάν-Κιλκίς την 21-8-1943, παρέστη και ο υπομοίραρχος Τζαμαλούκας. Οι εαμοκομμουνισταί προέβαλον απαράδεκτα αιτήματα, και προς στιγμήν ηπειλήθη ρήξις μετά των δύο επιτροπών. Γνωρίζων ότι διετήρουν αγαθάς σχέσεις με τούς Βουλγάρους, έκαμα την ακόλουθον πρότασιν. «Είχομεν λόγους να πιστεύωμεν ότι συνεργάζεσθε με τούς Βουλγάρους. Δεχόμεθα τά αιτήματα σας, αν δεχθήτε από κοινού, τώρα αμέσως, να κτυπήσωμεν τούς Βουλγάρους Ξυλοπόλεως». «Όχι», απήντησεν ο Τσιλιγκαρίδης, «μόνον τους φασίστες Βουλγάρους δεχόμεθα να κτυπήσουμε». Εις παρατήρησιν παρισταμένου οπλαρχηγού μου, πώς μεταξύ των Βουλγάρων θα διακρίνουν τούς φασίστας από τούς δημοκράτας, απήντησαν. «Αυτό είναι έργον τής Κεντρικής Επιτροπής».
 22-9-1943
Δύναμίς μου εκ 30 ανδρών υπό τον ανθυπολοχαγόν Φαμπρικέλην Οσβάλ. μετά ολονύκτιον πορείαν ανεπαύετο εις μίαν χαράδραν παρά το χωρίον Αγ. Αντώνιος Κιλκίς. Διλοχία ελασιτών, την πρωΐαν της 22-9-1943, επετέθη αιφνιδιαστικώς. Μετά 10/ωρον σκληράν μάχην οι ελασίται ετράπησαν εις άτακτον φυγήν με πολλάς απωλείας. Εκ των ανδρών μου, εκ των πρώτων ωρών της μάχης, ετραυματίσθησαν σοβαρώς οι ενωμοτάρχης Βασίλ. Κατσάνος και ο χωροφύλαξ Ιωάννης Κλειδίρης.
30-9-1943
Την 30-9-1943 οι οπλαρχηγοί Γεωργαντάς Γεώργ. και ενωμοτάρχης Μπουζάκης Γεώργ. αντιμετώπισαν επιτυχώς κομμουνιστικήν ενέδραν εκ δύο ομάδων μάχης πάρα τα Ριζιανά - Κιλκίς. Οι ελασίται εκυρίευσαν δύο υποζύγια μας. Μνημονεύω την ασήμαντον διά τα αποτελέσματα της συμπλοκήν των Ριζιανών, διότι είναι ή μοναδική περίπτωσις, κατά την οποίαν οι ελασίται έμειναν κύριοι πεδίου συγκρούσεως με άνδρας των ομάδων μου. Οι ανωτέρω βαθμοφόροι μου εκινούντο άνευ δυνάμεως με ειδικήν άποστολήν. Με εύστοχα πυρά, κατώρθωσαν να σωθώσιν από την κομμουνιστικήν ενέδραν και να διαφύγωσι.
9-10-1943
Την 9-10-1943, ομάς μου, εις Βολάσοβον Βουλγαρίας, ηχμαλώτισεν ομάδα 5 Βουλγάρων και απέκοψε τηλεφωνικάς γραμμάς των Βουλγάρων. Πλην άλλων εφοδίων, συναπεκόμισε και 10 μεγάλα ζώα διά τον επισιτισμόν των ανδρών.