BLOGGERS HELP

O

5 Απρ 2016

ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Α.



 Παρουσιάζουμε τα πορτραίτα μερικών άλλων εκ των εκλεκτών στελεχών της ΕΔΑ τα όποια ευθύνονται δι' άλλου είδους εγκλήματα και συγκεκριμένα δια το έγκλημα της εθνοπροδοτικής συνεργασίας μετά των κατακτητών εχθρών της Ελλάδος. Οι δοσίλογοι ούτοι ηγέτες της ΕΔΑ είναι οι εξής:
1.  Κων/νος Κωνσταντάρας. Ούτος κατά την κατοχή προσχώρησε εις του ΕΛΑΣ και διετέλεσε διοικητής της 8ης Μεραρχίας τούτου η οποία έδρασε εις την περιοχή του Παγγαίου. Ως μέραρχος του ΕΛΑΣ υπέγραψε σύμφωνο μετά των Βουλγαρικών αρχών κατοχής προς αμοιβαία συνδρομή ΕΛΑΣ και Βουλγάρων εις τον κοινό αγώνα των εναντίον των εθνικοφρόνων Ελλήνων.
Εφαρμόζοντας την συμφωνία μετά των Βουλγάρων ο σημερινός βουλευτής της ΕΔΑ, εξέδωσε την 6ην Σεπτεμβρίου 1944 διαταγή προς τις υπ' αυτόν μονάδες του ΕΛΑΣ να μη κτυπηθούν οι Βούλγαροι αλλά οι εθνικόφρονες Έλληνες.
Πράγματι ο Κωνσταντάρας εξόντωσε τον συνταγματάρχη Αβδέλλα και άλλους 360 Έλληνες πατριώτες, οι οποίοι αγωνιζόντουσαν εναντίον των Βουλγάρων κατακτητών. Επίσης ο ίδιος ενέκρινε την υπό τίνος καπετάν Πέτρου εκτέλεση 110 Ελλήνων πατριωτών υπηρετούντων εις τις εθνικές αντάρτικες ομάδας του Φωστερίδη (Τσαούς Αντών) και αιχμαλωτισθέντων από τον ΕΛΑΣ,
Το Σεπτέμβριο του 1944 μετά την είσοδο των Ρώσων εις την Βουλγαρία και την αλλαγή του βουλγάρικου καθεστώτος ο Κωνσταντάρας εισελθών επί κεφαλής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ εις την Καβάλα δεν κτύπησε τους Βουλγάρους αλλά συναδελφώθηκε με αυτούς με αποτέλεσμα να επιβληθεί εις την πόλη κοινή Εαμο-βουλγαρική κατοχή. Ο Κωνσταντάραςφωτογραφήθηκε τότε με τους εκπροσώπους των βουλγαρικών αρχών κατοχής. Την φωτογραφία ταύτη δημοσίευσε ή αθηναϊκή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ». Ό Κωνσταντάρας υπέβαλε μήνυση εναντίον της, αλλά το Κακουργιοδικείου Αθηνών αθώωσε την εφημερίδα διότι παραδέχθηκε ότι πράγματι ο βουλευτής της ΕΔΑ συνεργάστηκε με τους βουλγάρους επιδρομείς.
2.  Σ. Χατζηδημητρίου. Ούτος ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ εις τις εκλογές του  1958.  Ιδού τώρα τι γράφει γι' αυτόν η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» εις το φύλλο της, της 23ηςΜαρτίου  1945 και εις την πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Αποκαλυπτήρια αρχαιοκαπήλων. Ο Χατζηδημητρίου, λοχαγός των καραμπινιέρων. Δέκα συντριπτικές καταγγελίες».
Στην επίσημη τελετή για τη γιορτή θα μετάσχει και αντιπροσωπεία από τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.
Αυτό σημαίνει ότι την εργατική τάξη θα εκπροσωπήσουν οι πράκτορες του εχθρού Σίμος Χατζηδημητρίου, Τσιάκος και Σια.
Η πρόκληση αυτή μας αναγκάζει να φέρουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση των λυμεώνων αυτών της εργατικής τάξης.
  1. Το 1930 ο Χατζηδημητρίου κρατήθηκε για κλοπή στα 15ον Αστυνομικό Τμήμα.
2.      Το 1935 ο Χατζηδημητρίου κατηγορήθηκε για εκβιασμό και φυγοδικούσε μέχρι το 1936 οπότε πρόσφερε τις υπηρεσίες του με τον τίτλο «Βασανιστής Α΄» για την συστηματική δίωξη των αντιφασιστών εργατών.
3.      Το 1941 κολλάει στον αστερισμό τον Γ. Ράιχ και χάνει χρυσές δουλειές. Μαζί με τον Τσιάκο, ο ένας πρόεδρος τον 'Εργατικού Κέντρου και ο άλλος του συνεταιρισμού κλέβουν:
α) 300.000 δρχ. από τις μετοχές του Συνεταιρισμού αρτεργατών.
β) 250 οκάδες λάδι του συνεταιρισμού.
γ) 2.000 οκάδες φασόλια
δ)  10.000.000 δρχ. πού είχαν καταθέσει οι αρτεργάτες για τσιγάρα.
4.      Το 1942 όταν ξεσπάει το σκάνδαλο και ο! αρτεργάτες ζητάνε τα λεφτά τους, πιάνονται 14 από αυτούς και εκτελούνται ο Λεβανταίος και ο Μαστορίδης. Την ίδια εποχή γίνονταιομαδικά μπλόκα στους φούρνους, παίρνουν τους αρτεργάτες και τους βασανίζουν στα μπουντρούμια της οδού Ελπίδος.
5.      Το 1944 οι αρτεργάτες περνούν το Σωματείο ατά χέρια τους αλλά ταυτόχρονα συλλαμβάνονται ο Κατσιάνος και ο Κ. Θεολόγης, και ανακρίνονται από τον ίδιο τον Χατζηδημητρίου.
6.      Το 1941 (15 Ιούνη) ο Χατζηδημητρίου υποβάλλει υπόμνημα στη Γερμανική κομαντατούρ στο οποίο εξυμνεί τους   Χιτλερικούς και προτείνει να. διοικηθεί η Ελλάδα κατά   το  ναζιστικό υπόδειγμα και να κηρύξει το πόλεμο εναντίον της Αγγλίας και της Ρωσίας. (το αντίγραφο του υπομνήματος αυτού υπάρχει).
7.       Το 1942 παραδίδει  στη   γκεστάπο δυο Άγγλους που είχαν ζητήσει προστασία στη δημαρχία του  Βύρωνα όπου  τον είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί. Για τον καθένα τους πήρε από  50.000 δρχ.
8.      Το 1943 εμφανίζεται λοχαγός της Καραμπινιερίας
9.      Ο Χατζηδημητρίου και Σιάκος καταδίδουν στους Γερμανούς τους ίδιους τους συνεργάτες τους Ζιαίνη και Καλατζή οι οποίοι και εκτελούνται.
10.   Προσχωρούν στην οργάνωση «Χ».
11.  Βλέπε εφημερίδα Ακρόπολις 30 Ιανουαρίου 1945
Όλες όμως οι ανωτέρω κατηγορίες ουδόλως; εμπόδισαν του; κομμουνιστές να προτείνουν τον δοσίλογο Χατζηδημητρίου εις τον ελληνικό λαό για να τον εκλέξει ως βουλευτή,
3Σταύρος Ηλιόπουλος. Βουλευτής και μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΔΑ. Ούτος την 16ην Αύγουστου 1945 εδιώχθη δυνάμει του υπ' αριθ. 140/422 εντάλματος συλλήψεως του ειδικού επιτρόπου Αθηνών ως δοσίλογος, κατηγορούμενος για συνεργασία μετά των γερμανικών αρχών κατοχής.
4. Βασίλειος Μαργαράς. Είναι συντάκτης της εφημερίδας «Αυγή» και σημαίνων στέλεχος της ΕΔΑ, Δυνάμει της υπ' αριθ. 38/1948 αποφάσεως του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσίλογων Καρδίτσας; καταδικάστηκε σε δώδεκα ετών κάθειρξη επί δωσιλογισμό δια συνεργασία μετά των Ιταλικών αρχών κατοχής. Την 19ην Νοεμβρίου 1940 συνελήφθη δι' απόπειρα αποπλανήσεως και ασέλγεια
5. Παναγιώτης  Μαντζάρας. Ούτος είναι   βουλγαρικής  καταγωγής και   προπολεμικά όλοι οι συγγενείς του  είχαν εγγραφεί ως   βουλγαρόφρονες. Κατά την κατοχή εκδηλώθηκε ως Βούλγαρος προπαγάνδιζε υπέρ της Βουλγαρίας, κατέδιδε εις τις βουλγαρικές αρχές Έλληνες και καταπίεζε το ελληνικό στοιχείο.
Το 1946 παραπεμφθεί; εις το Δικαστήριο Δοσίλόγων Αλεξανδρουπόλεως όπου απηλλάγη λόγω αμφιβολιών. Σήμερον είναι στέλεχος της ΕΔΑ Έβρου.
6.  Μιχαήλ Παπαμαύρος. Επί κατοχής συνεργάσθηκε οικονομικά μετά των Γερμανών δι' αυτό και καταδικάσθηκε επί δωσιλογισμό εις 6,1/2 ετών κάθειρξη για να αποφυλακισθεί την 15ην Ιουλίου 1951. Ολίγους μήνες αργότερα τον Νοέμβριο του 1952 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Αθήνα. Τον Μάιο του 1958 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Χίο. Σήμερα είναι στέλεχος; και πολιτευτής; της ΕΔΑ.
7.  Αρσένιος Τσίκας. Κατά την κατοχή εκδηλώθηκε υπέρ της Βουλγαρίας στη περιοχή της Εορδαίας. Έγινε μέλος της βουλγαρικής λέσχης, εφοδιάσθηκε δια βουλγαρικού δελτίου ταυτότητας και διένειμε βουλγαρικά προπαγανδιστικά έντυπα. Το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων Κοζάνης τον καταδίκασε το 1948 εις τριετή φυλάκιση για συνεργασία μετά των Γερμανών και Βουλγάρων. Σήμερα είναι στέλεχος της ΕΔΑ στην Ολυμπιάδα Εορδαίας.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ    ΤΑΓΜΑΤΑ ΓΚΟΤΣΕΦ