BLOGGERS HELP

O

8 Δεκ 2013

ΤΜΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟΝ - ΜΕΡΟΣ 14ον

 


ΛΗΣΤΕΙΕΣ


Η οργάνωση χρειαζόταν και χρήματα. Απ' την εποχή του Δημοσθένη ο πόλεμος ακόμα και ο κρυφός και ο «εμφύλιος» δείναι δει χρημάτων. Έδωσαν από 50.000 δραχμές (50 σημερινές) όλο κι’ όλο στον Σταυρόπουλο πού σκότωσε τον Κοφίτσα και πήγαινε εξορία και στον Τερζόπουλο που έτρεχε πρόθυμα για όλες τις δουλειές.
Το περίεργο ή χαρακτηριστικό είναι ενώ εκείνη την εποχή το Κ.Κ.Ε. είχε στην Θεσσαλονίκη μπόλικα χρήματα, τζέπωνε χαράτσι απ' τις επαρχίες, διατηρούσε εργοστάσια υποδημάτων, καρφοβελονών, μηχανών, επιχειρήσεις αυτοκινήτων, τυριών, μεταξωτών υφασμάτων κ.τ.λ., όπως φανερώθηκε σε μια άλλη μεγάλη δίκη, για τους μικρούς δεν περίσσευε τίποτε! Οι μεγάλοι είχαν όσα ήθελαν.

Ο Κατραούζος δήλωσε ότι θα πήγαινε να δούλεψη σε αλωνιστικό συγκρότημα. Ήταν παντρεμένος. Οικογένεια είχαν και ο Ελευθεριάδης και ο Ακίνδυνος. Τα ανώτερα τουλάχιστον στελέχη έτρεπε να πληρώνονται τακτικά αφού και εκείνοι που έχουν αφιερωθεί στην Εκκλησία, απ' την Εκκλησία τρέφονται.

Ο Παπαγεωργίου πήγε και βρήκε τον «Γραμματέα» και «αρχηγό» και του ζήτησε χρήματα. Ο «Αλέκος» σήκωσε τους ώμους και του είπε: Δεν έχω. Έχετε τα πιστόλια σας. Να τα βρήτε μόνοι σας.

Ο Παπαγεωργίου είπε στο δικαστήριο ότι ο Αλέκος τον πρόσταξε να εύρισκε μόνος του τα χρήματα όπως μπορούσε.

Μια τρομοκρατική οργάνωση τόσο πλούσια σε πιστόλια, χειροβομβίδες, δυναμίτη κ.τ.λ. δεν επιτρεπόταν να υποφέρη για λίγα εκατομμύρια ψωροδραχμές.

Έβαλαν πρώτα στο μάτι κάποιον πού πήγαινε χρήματα της Αγροτικής Τράπεζας στον Γιδά και τα χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης.

Κινητοποιήθηκε και εδώ ο περίφημος «Βασίλης» απ' την Καλαμαριά, ο άγνωστος «Φαντομάς». Ο Τερζόπουλος θα τον παράστεκε κάτω απ' την κατεύθυνση του Ακίνδυνου όπως και ο Παπαγεωργίου τα ομολόγησε. Άγνωστο όμως για ποιο λόγο η επιχείρηση δεν «καρποφόρησε».

Δοκίμασαν έπειτα να βάλουν χέρι στα χρήματα του εργοστασίου Αλυσίδα. Είχε δουλέψει εργάτρια σ' αυτό η Ευθυμία Πατσά, αλλά την έδιωξαν γιατί δούλευε περισσότερο η γλώσσα της στην κομμουνιστική προπαγάνδα παρά τα χέρια της στα μηχανήματα.

Ο ίδιος ο Παπαγεωργίου διηύθυνε την «δουλειά». Κυριώτερο όργανο θα ήταν ο Γεωρ. Κοσμάς ομαδάρχης.

Ο Ταμίας του «Αλυσίδα» έφερνε στο εργοστάσιο κάθε Σάββατο τα χρήματα για την πληρωμή του προσωπικού και των άλλων εξόδων της εβδομάδας, θα τον κτυπούσαν ο Κοσμάς με κάποιο άλλο «παιδί» και θα τάρπαζαν. Ο Κοσμάς μ' ένα ποδήλατο θα τα πήγαινε στον συνοικισμό Χαριλάου.

Για να γνωρίζη τον Ταμία, τον πήρε μια μέρα η Ευθυμία και πήγαν μαζί στο εργοστάσιο να διαμαρτυρηθή για την απόλυση της. Τον παρουσίασε για στενό συγγενή της.

Αλλά το Σάββατο πού τάχαν κανονίσει όλα και έστησαν το καρτέρι ο Ταμίας δεν φάνηκε.

—Όταν ρωτούσε ο Β. Επίτροπος τον Παπαγεωργίου για τις λεπτομέρειες σηκώθηκε ο Κοσμάς και είπε ότι είχε σταθή με το ποδήλατο 800 μέτρα και ότι δεν γνώριζε καθόλου την Ευθυμία Πατσά.

Αφελής είναι και η απολογία του.

—Τον Μάρτιο με πλησίασε ο «Θεόδωρος» και μου είπε: Δεν άκουσες στον μαχαλά σου τίποτα; Είσαι πλούσιος; Εγώ του λέγω: Πού να πάω; Να προσφέρης και συ μια υπηρεσία. Τι δουλειά να κάνω; ερώτησα. Θα έλθη κάποιος να σου πει τι θα κάμνης, μου είπε. Μου έφερε τον «Σπύρο» ο οποίος μου είπε να βρής άλλα δυο παιδιά και θα σου πω τι θα κάμης. Εγώ δεν έδινα σημασία και δεν βρήκα παιδιά. Όταν ήλθε ο «Σπύρος» ή Διογένης με ρώτησε: Βρήκες παιδιά; Του είπα: Όχι. Έπειτα μου λέει. Θα σε πάω κάπου. Και με πήγε στον Τάκη ο οποίος μου είπε να πάω στην Αλυσίδα και θα έλθη κάποιος να μου δώση λεπτά. Πήγα στην Αλυσίδα και σε λίγο πέρασε ο Τάκης και μου είπε να φύγω,

Σκέφθηκαν στο τέλος να εφοδιασθούν με τα χρήματα τον εφοδιασμού.

Διατάσσεται ο Φούκας, πρώην «Γραμματεύς Ειρηνοδικείου» και «στέλεχος του κομμουνισμού» και βρίσκει τον Καθηγητή Γυμνασίου Τηλ. Βασδέκη. Ο Βασδέκης συναντά τον αρχιλογιστή του εφοδιασμού Χατζηλάζαρο, πού τον γνώρισε απ’ την συνεταιρική κίνηση των Δημ. Υπαλλήλων και τον παρακαλεί να δώση τις πληροφορίες πού θα του ζήτηση κάποιος πού θα έλθη με το σύνθημα: «Έρχομαι για τα δελτία του Τηλεμάχου». Ο κάποιος ήταν ο Ελευθεριάδης. Παίρνει τον Χατζηλαζάρου και τον βγάζει έξω όπου περίμενε ο Παπαγεωργίου. Ο «Τάκης» τον ρώτησε: Τι ποσά έρχονται στον Εφοδιασμό για την πληρωμή των πολλών υπαλλήλων του; Πώς, ποιος και πότε τα μεταφέρνει; Ο Χατζηλαζάρου δεν έδωσε ακριβείς πληροφορίες. Τα μεγαλύτερα ποσά, είπε, ήταν 15 το πολύ 20 εκατομμύρια. (20.000 σημερινές δραχμές). Τα έφερναν δυο Υπάλληλοι πού τα έπαιρναν απ' την Τράπεζα. Όρισαν ραντεβού στο Διοικητήριο. Ο «Τάκης» ξαναρώτησε για την μεταφορά και τα ποσά των χρημάτων. ο Χατζηλαζάρου του έδωσε ακόμη περισσότερο ψεύτικη πληροφορία. Έπαψαν πια, είπε, να φέρνουν χρήματα γιατί οι Υπάλληλοι πληρώνονταν τώρα απ' ευθείας απ' το Ταμείο. Όρισαν και άλλη συνάντηση στην οδός Παύλου Μελά όπου δεν πήγε ο Παπαγεωργίου απασχολημένος αλλού.

Ο Χατζηλαζάρου δεν ήταν κομμουνιστής, δεν έδωσε σωστές πληροφορίες όπως το βεβαίωσε η Αστυνομία απ' τα βιβλία του εφοδιασμού, αλλά και δεν είτε πουθενά τίποτε. Φρόντισε να είναι εν τάξει με την Υπηρεσία και την συνείδηση του και με τον κομμουνισμό.

Γενικά στο ζήτημα των χρημάτων η Στενή Αυτοάμυνα δεν τα κατάφερε. Μπορεί νάδωσε την άδεια και τις ευλογίες του ο αρχηγός Αλέκος. Tα όργανα του αρκετά καλά για το έργο του δολοφόνου αποδείχθηκαν πολύ κακά για το επάγγελμα του γκάγκστερς.

Σ' ένα σημείο κατώρθωσε να επιβάλη ο Αλέκος απόλυτη πειθαρχία. Ο Παπαγεωργίου είπε: Όταν ήλθε στην Θεσσαλονίκη η Διεθνής Επιτροπή Ερεύνης ο Αλέκος μου είπε: Δεν πρέπει να παρουσιασθή τώρα κανένα κρούσμα γιατί θα ήταν προσβολή.
Τομεάρχες και ομαδάρχες ειδοποιήθηκαν ευθύς και συμμορφώθηκαν. Σ' όλο το διάστημα πού έμενε η Επιτροπή στην Θεσσαλονίκη η Ο.Π.Λ.Α. «κοιμήθηκε».
========================================================================
ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ή ΤΑΚΗ