BLOGGERS HELP

O

14 Νοε 2013

ΑΚΟΥΝΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝΕ


ΑΚΟΥΝΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝΕ


    Περιμένουμε τώρα με βελτιωμένες θέσεις να μας έρθουν ενισχύσεις (Καβαλάρης και υπόλοιπα δικά μας τμήματα), για να τους ρίξουμε προς Μελισσουργούς - «Αυτί»- Θεοδώριανα και μικρές δυνάμεις τους να κρατήσουμε για εφεδρεία των κατά μέτωπον ενεργουσών επίθεση δυνάμεων μας.
Οι Γερμανοί, όπως φαινόταν απ' τους πυροβολισμούς και τις κανονιές, ζυγώνανε. Τα δικά μας τμήματα αργούσαν. Ετοιμαζόμαστε να εκβιάσουμε την κατάσταση μ' επίθεση προς Πράμαντα, έστω και με τις υπάρχουσες μόνον δυνάμεις. Πληροφορία της στιγμής μας έλεγε, ότι περί τους 100 ΕΔΕΣίτες απ' τους Μελισσουργούς θα εκινούντο εναντίον μας. Τη μοναδική εφεδρική δύναμη που κρατούσαμε κοντά μας - μια ομάδα του εφίππου ουλαμού, μια ομάδα πεζών και ένα στοιχείον όλμου 0,081 - τη στείλαμε αμέσως προς Μελισσουργούς.

Γερμανικό πυροβόλο, λάφυρο στα χέρια της Χης Μεραρχίας κατά την μάχη των Αγίων Θεοδώρων


    Απ' τη νύχτα μας ζήτησε ο Κομνηνός(1) στο τηλέφωνο και του αρνηθήκαμε, με τη δικαιολογία ότι εγώ θα γύριζα το πρωί. Νομίσαμε ότι μπορούσε τώρα να τον καλέση ο Κόζιακας και για να μάθουμε τι ήθελε, και για να κερδίσουμε καμιά ώρα. Τον πήρε πράγματι ο Θωμάς.(2) Οι προτάσεις του: Με τον Τζουμερκιώτη και άλλους του 3/40 κλείσαμε συμφωνία(3). Τους αφήσαμε ελεύθερους και τους επανεξοπλίζουμε για να δράσουμε από κοινού εναντίον των Γερμανών. Δεχτείτε και σεις να κάνουμε ανακωχή και να χτυπήσουμε μαζί τούς Γερμανούς.

    Απάντηση Κόζιακα κατ' εντολήν μου: Πρώτος όρος για κάθε περαιτέρω συζήτηση: Να μας εγκαταλείψετε τα Πράμαντα, αλλιώς σε μια ώρα θα εξαπολύσουμε γενική επίθεση.

    Απάντηση Κομνηνού: Να ρωτήσω τον Ζέρβα.

    Απάντηση Ζέρβα: Δεν δεχόμαστε καμιά συζήτηση.

    Επιβεβαιούται και από πλευράς Άρη, η γνωστή συνομιλία Πυρομάγλου - Κόζιακα.
    «Κόζιακα ελάτε να κτυπήσουμε μαζί τους Γερμανούς»!
    «Κομνηνέ, εχθρός για μας είναι ο Ζέρβας»!

    Μας ήρθε στο μεταξύ ο Πίσπιρης και ο Καβαλάρης. Μας είπαν: «ο Κατσαντώνης έρχεται πίσω και πάει για το Ματσούκι». Οι Γερμανοί χτυπούνε τώρα τα υψώματα Καλαρυτών - Συράκου. Καταπτοημένοι όλοι.


    Μόνο στο άκουσμα των Γερμανών οι άνδρες του ΕΛΑΣ "καταπτοημένοι όλοι".


    Οι αρχηγοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στους άνδρες. Οι τελευταίοι, στους αρχηγούς. Διατάσσουμε: Ο Κατσαντώνης απ' το Ματσούκι δια της ορεινής διαβάσεως να κατευθυνθή προς «Σταυρόν». Για να έχουν εξασφαλισμένη την διάβαση για την επιστροφή. Απ' τα τμήματα που αντικατέστησαν τα δικά μας, άμυνα μέχρις ενός και σύμπτυξις από της 18ης ώρας, κανονικώς και μαχόμενα. Επίθεση προς Πράμαντα μ' όλο το βάρος των δυνάμεων μας και των πυρών (δύο όλμοι στο κέντρο και δύο πυροβόλα. Δύο όλμοι στο δεξιό). Διώξιμο Επιμελητείας, όρχου πυρομαχικών, ασθενών και τραυματιών και μιας Διμοιρίας, ως Διμοιρίας ασφαλείας αυτών, δια της μόνης διαβάσεως διαφυγής: Ρεύμα Μελισσουργιώτικου. Η επίθεση αρχίζει και εξελίσσεται ευνοϊκά. Τα παιδιά της Σχολής στην πλειοψηφία τους, ο Αρέθας και ο Παπαγεωργίου μάχονται σκυλίσια.


    «Ο Αρέθας και ο Παπαγεωργίου μάχονται "σκυλίσια" όχι κατά των Γερμανών, αλλά κατά του ΕΔΕΣ».


    Η κατάσταση όμως αλλάσσει. Οι οπισθοφυλακές μας ανατρέπονται επί των υψωμάτων Άγιοι Απόστολοι - Πρίζα και αρχίζουν άτακτη σύμπτυξη στις 14 η ώρα. Σύνδεσμος μας μεταδίδει την πληροφορία αυτή και ότι οι Γερμανοί σε μια ώρα θάναι στους Καλαρύτες - Συράκο, κινούμενοι δια δύο φαλαγγών.


    «Ο ΕΛΑΣ, γνωρίζει πότε θα είναι οι Γερμανοί στο Συράκο, υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζετο να φθάσουν, αφού ξέρουν καλά πως κανείς τους δεν πρόκειται να τους εμποδίσει να το καταλάβουν, δεδομένου ότι τα τμήματα του ΕΛΑΣ συμπτύσσονται άτακτα. Ξέρετε τι σημαίνει άτακτη σύμπτυξη: Σύγχυση, πανικός, αγωνία, φυγή πατείς με πατώσε και ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ενώ οι άνδρες του ΕΛΑΣ, τρομοκρατημένοι, απαιτούν συνθηκολόγηση».


    Και συνεχίζει ο Άρης την έκθεση του:
    Όδευση Χαλικιού - Καλαρυτών και Αγίων Αποστόλων - Πρίζας - Συράκο. Άλλη πληροφορία μας τονίζει ότι οι ΕΔΕΣικοί ενισχύθηκαν στους Μελισσουργούς, αποφασισμένοι να μας χτυπήσουν διερχόμενους. Η κατάσταση κρίσιμη. Γενική σαστισμάρα. Άλλοι προτείνουν συνθηκολόγηση με τους ΕΔΕΣίτες και άλλοι τον κακό τους τον καιρό. Φοβούμαι, μήπως τα άτακτα οπισθοχωρούντα τμήματα των υψωμάτων, προλάβουν να κατέβουν και σπείρουν τον πανικό στους πάντας
.


    Τα διαβάζετε αυτά που γράφει ο Άρης στην αναφορά του; Σύγχυση, διάλυση, διαρροή στα τμήματα του ΕΛΑΣ μόνο στο άκουσμα πως έρχονται οι Γερμανοί! Και όλα αυτά όταν ο Ζέρβας αντιμετωπίζει Γερμανούς και Ελασίτες συγχρόνως.


    Όλες αυτές οι επιθέσεις και μετακινήσεις, που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο, αφορούν μάχες με τον ΕΔΕΣ. Οι Γερμανοί απλώς αναφέρονται στην αναφορά του Άρη,χωρίς να γίνει καμιά αναμέτρηση μαζί τους».


    Τα γυναικόπαιδα, του ΕΔΕΣ, που κυνηγημένα απ' τους Γερμανούς έχουν συγκεντρωθή στη διπλανή ρεματιά, ουρλιάζουν. Απόφαση : Ο Λοχαγός Βαμβέτσος θυσιάζεται: Μ' ένα πυροβόλο, ένα οπλοπολυβόλο, να προσπαθήσουν ν' αναχαιτίσουν τους κατερχόμενους πια προς Συράκο - Καλαρύτες Γερμανούς.


«Ακούτε; με ένα οπλοπολυβόλο προσπαθούσαν ν' αντιμετωπίσουν τους κατερχόμενους στο Συράκο - Καλαρύτες Γερμανούς, οι 11.000 άνδρες του ΕΛΑΣ»!!


    Διαρροή όλων των υπολοίπων δια του Μελισσουργιώτικου ρέμματος προς Μελισσουργούς. Μπροστά, για ν' ανοίγει δρόμο, μαχόμενο στους Μελισσουργούς τμήμα του Καβαλάρη, δυνάμεως Λόχου ελαττωμένου.


    Ο Καβαλάρης από μια δύναμη 350 ανδρών που αριθμούσε κατέληξε να έχει λόχο ελαττωμένο. Και ήταν ο καλύτερος. Φανταστείτε τι γινόταν με τους άλλους.


    Μένω με μία ομάδα του εφίππου ουλαμού και στέλνω την τελευταία διαταγή στον Αρέθα. Με το σούρουπο ν' αρχίσει την σύμπτυξη και δια του ιδίου δρομολογίου, αποτελώντας την οπισθοφυλακή, να φθάσει στους Μελισσουργούς. Τα υπόλοιπα τμήματα των υψωμάτων ν' αρχίσουν αμέσως όλα συμπτυσσόμενα, άλλα μαχόμενα βήμα προς βήμα και να μας ακολουθήσουν. Ο Βαμβέτσος θα προστάτευε και τη σύμπτυξη αυτών, θα έμενε αργότερα απ' αυτούς και, αν μεν καλυπτόμενος απ' τα πυρά του πολυβόλου και οπλοπολυβόλου μπορούσε να φόρτωση και να γλιστρήσει στο ρεύμα, έχει καλώς. Απλώς, θ' ανετίναζε το πυροβόλο και δια της ορεινής διαβάσεως Ματσουκιού - Μελισσουργών θάβγαινε κι' αυτός στο «Σταυρό».


    Νομίζω ότι ξέρετε τι σημαίνει για ένα στρατό η εγκατάλειψη του οπλισμού του στο πεδίο της μάχης!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με το χρώμα αυτό των γραμμάτων είναι οι σημειώσεις του Κώστα Ιωάννου

Σημ. 1. Κομνηνός Πυρομάγλου, υπαρχηγός ΕΔΕΣ.
Σημ. 2. Πρόκειται περί του Κόζιακα (Θωμάς Πάλλας)
 Σημ. 3. Το συμφωνητικό σε πιο κάτω σελίδα
==============================================
    
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ ( ΝΑ ΜΗΝ ΧΥΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ )