BLOGGERS HELP

O

14 Νοε 2013

ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΓΚΟΤΣΕΦ



Τα Τάγματα Γκότσεφ

    Ο Δημάκης Ηλίας από το χωριό Μελά της Καστοριάς, ήταν σλάβος κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Ελλάδας από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους, πήγε στη Γιουγκοσλαβία
και ο ίδιος ο Τίτο τον ονόμασε αντισυνταγματάρχη (προ της κατοχής ήταν υποδηματοποιός), του έδωσε το όνομα Γκότσεφ (προς τιμή του Γκότσεφ Ντέλτσεφ που το 1903 είχε στείλει τις Βουλγαρικές συμμορίες στη Μακεδονία) και του ανάθεσε την δημιουργία Ταγμάτων Σλαβομακεδόνων που θα δρούσαν εμφανώς μαζί με το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, ενώ αφανώς θα προσπαθούσαν για την προσάρτηση της Ελληνικής Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία.

     Ποιοι απετέλεσαν τα αυτονομιστικά Τάγματα του Γκότσεφ εξηγεί η έκθεση την οποίαν υπέβαλε εις το Δ.Μ.Γ. ο Σλομπότας, κορυφαίον κομμουνιστικό στέλεχος τής Μακεδονίας και (εντεταλμένος όπως συνεννοηθεί και επιτύχει συμφωνία μετά του Γκότσεφ όταν ο τελευταίος απεσπάσθη. τον Οκτώβριο 1944, του ΚΚΕ και άρχισε φανερό αυτονομιστικό αγώνα.

    Απόσπασμα της εκθέσεως ταύτης:

   «Με το δημιουργηθέν επεισόδιο Γκότσεφ αποφασίσαμε να πάμε εγώ και ο συναγ. Ν. Πούπτης, κατόπιν εντολής του Δ. Μ. Γ. σ. Τάσιο, μια που ασκούσαμε προσωπική επιρροή στον Γκότσεφ, για να ιδούμε από κοντά όλη την κατάσταση και ποία ήταν τα ελατήρια πού δημιουργήθηκαν όλα αυτά.

   Είναι γεγονός ότι όσοι αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ πού πήγαν να συζητήσουν με τον Γκότσεφ. δεν τους είχα φανερώσει το μυστικό παρ’ όλο πού φαινότανε ποια κατάσταση επικρατούσε στο Τάγμα.

   Προσωπικά ο ίδιος κάλεσα τον Γκότσεφ και τον παρακάλεσα αν είναι δυνατόν στη φιλία πού έχουμε να μου φανερώσει τι συμβαίνει και πώς δε θέλω ψέματα να μου πει. . .

   Η πρώτη απάντηση του ήταν ότι δεν θα σου κρύψω τίποτα. Θα σου τα πω όλα. Και αρχίζει:

   «Δεν μπορεί να κάνεις τίποτε γιατί το Τάγμα μου δεν υπακούει στο ΚΚΕ ούτε στον ΕΛΑΣ. Εμείς συνδεόμαστε με τη Σερβική Μακεδονία και από κει παίρνουμε καθοδήγηση με συνδέσμους πού μας στέλνουν τακτικά όπως τους στέλνουμε κι' εμείς.

   Πήραμε την εντολή νά στρατολογήσουμε όσους μπορούμε περισσοτέρους, άλλά καθαρώς Σλαβομακεδόνες και ή Μπριγάδα τής Σερβίας μας χορηγεί (5.000) πέντε χιλιάδες όπλα και ανάλογα οπλοπολυβόλα και Ιματισμό. Πήραμε και ορισμένο Ιματισμό και οπλισμό».

   Εις ερώτηση μου πως ονομάζεται αυτός από τη Σερβία με τον όποιον συνδέεται, μου άπαντα: Λέγεται Όρσεφ.... θα συμπτυχθώ προς τη Σερβία όπου και μας έχουν πει οι Σέρβοι: Αν σας κυνηγήσουν να έλθετε σε μας. . .

   Του εγγυώμαι ότι τα τάγμα σου μπορούμε να το αφήσουμε αρκεί να προσχωρήσει κάτω από τις εντολές του ΕΛΑΣ και να γίνει εκκαθάριση του από τους διαφόρους Κομιτατζήδες. . . Μου άπαντα πώς αδυνατεί να το κάνει και τότε μονάχα μπορεί να λυθεί το ζήτημα όταν έρθει σε συνεννόηση το ΚΚΕ και το ΚΚ Σερβίας».

   Η γνώμη μου είναι ότι πραγματικά όπως μου τα είπε έτσι είναι, παίρνοντας υπ' όψη μου και άλλα ντοκουμέντα πού είχα, ανταποκρίνονται πλέρια στην πραγματικότητα».

   «Με την ευκαιρία πού πήγα στο Τάγμα Γκότσεφ είδα την πραγματική κατάσταση πού επικρατεί, ότι εκεί μέσα συγκεντρώθηκαν όλα τα αντιδραστικά στοιχεία πού είχαν τεθεί επί κεφαλής τής βουλγαρικής προπαγάνδας και οι καθοδηγητές του Κομιτάτου όλοι εκεί μέσα βρίσκονται και έχουν αναλάβει τη διοίκηση του Τάγματος σε ξεχωριστή φράξια και κρύβονται πίσω από τον Γκότσεφ, χωρίς ο Γκότσεφ να τους καταλάβει διότι και σ' αυτόν επέδρασαν αυτοί. Ουσιαστικά αυτοί καθοδηγούν τα Τάγμα παρά ο Γκάτσε.

   » Δυστυχώς δεν μπορεί να το καταλάβει και παρασύρθηκε από αυτούς ο Γκότσεφ.

   » Η κατάσταση είναι χαώδης.

   Εκεί μέσα βρήκαν το καταφύγια τους όλοι οι φασίστες Κομιτατζήδες.

   8- 10- 44.

   ΣΛΟΜΠΟΤΑΣ»

    Ομοίως διαφωτιστική του ποιου των αυτονομιστών ηγετών είναι ή παράθεση του ποινικού μητρώου τινών εξ αυτων:

    1) ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Χρήστου, εξ Εδέσσης, ετών 34.

    Εκκρεμεί εναντίον του το ύπ' αριθ. 162/25 Φεβρουάριου 1946 ένταλμα του δικαστηρίου δοσιλόγων Εδέσσης. επί συνεργασία μετά του εχθρού. Με την αποχώρησιν των Γερμανών κατέφυγεν εις Γιουγκοσλαβίαν.

    2) ΚΟΡΔΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αποστ. ή Μπότεφ. ετών 29. Διαβόητον στέλεχος της ΟΧΡΑΝΑ. Εκκρεμεί εναντίον του τά ύπ' αρ. 78/3-6.1946) ένταλμα επί συνεργασία μετά του εχθρού (Κάλτσεφ). Κατέφυγεν εις Γιουγκολσλαβίαν.

    3) ΔΕΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙNΟΣτου Ντίνκο Ντέλιωφ. εξ Εδέσσης, ετών 36. Κατεδικάσθη εις θάνατον δια τής. ύπ' αριθ. 129/21.10.1946 αποφάσεως του Δικαστηρίου Δοσιλόγων Εδέσσης, διότι ήτο μέλος τής Οχράχα.

    4) ΣΑΡΑΚΙΤΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Ευάγγελου. εξ Εδέσσης, ετών 25. Κατεδικάσθη εις φυλάκισιν 4,5 ετών δια της υπ' αριθ. 45/30.4.46 αποφάσεως του Δικαστηρίου Δοσιλόγων Εδέσσης επί συνεργασία μετά του εχθρού.

    Κατά την αποχώρησιν των Γερμανών και Βουλγάρων κατέφυγεν εις Βουλγαρία.

    5) ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜ. ή Μητρόπουλος. Δικηγόρος εκ Καστοριάς (Άργους Ορεστικού).

    Αρχηγός Πολιτοφυλακής Άργους Ορεστικού κατά την κατοχήν. (Κάλτσεφ). Εκκρεμεί Ένταλμα εναντίον του επί συνεργασία μετά του εχθρού. Α' Γραμματεύς τής Κεντρικής Επιτροπής της ΝΟΦ.

    6) ΟΥΡΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣή Τζότζος Ούρδας του Λαζάρου, ετών 28.

    Εναντίον του εκκρεμούν τα υπ' αριθ. 400. 382, 234 εντάλματα δια φόνον, συνεργασίαν μετά του εχθρού κλπ. Κατέφυγεν εις Γιουγκοσλαβίαν. όπου έχει θέσιν εις το Επιτελείο του Στρατού Μακεδονίας. Β' Γραμματεύς τής Κεντρ. Επιτροπής τής ΝΟΦ.

    7) ΔΗΜΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣτου Στ. ή Γκότσεφ, εκ Μελά - Φλωρίνης, γεννηθείς το 1909, υποδηματοποιός.

    Εναντίον του εκκρεμεί το υπ’ αριθ. 52/46 ένταλμα ανακριτού Καστοριάς επί έσχατη προδοσία και συνεργασία μετά του εχθρού και το υπ' αριθ. 31/41 ένταλμα του αυτού ανακριτού επί φόνοις. Ομοίως εναντίον του εκκρεμεί κατηγορία επί συνεργασία, ενώπιον του Επιτρόπου Δοσιλόγων Θεσσαλονίκης.

    Αρχηγός των Σλαυομακεδονικών Ταγμάτων (ΕGEJSKA BRIGADA).

    8) ΣΙΑΠΚΑΣ ΧΡΗΣΤ., εξ Αγίου Γερμανού Φλωρίνης. Κατηγορείται επί ηθική αυτουργία δια τον φόνον του συμπατριώτου του Αγγελοπούλου. Αρχηγός ΝΟΦικής συμμορίας εις Δυτικήν Μακεδονίαν.

    9) ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤ.εκ Γάβρου. Δημοδιδάσκαλος. Το 1938 απελύθη επί βιασμώ μιας δημοδιδασκαλίσσης.Κατόπιν μετέβη εις Σόφιαν δι ανωτέρας σπουδάς.

    10) ΡΑΝΤΟΜΙΡ. εξ Εδέσσης (Άγρα). "Αρχηγός τής ΟΧΡΑΝΑ τής περιφερείας του.

    Το 1943 μετέβει εις Σόφιαν ως μέλος Επιτροπής ίνα ζητήσει παρά τής Βουλγαρικής Κυβερνήσεως τον εξοπλισμόν των τμημάτων τής ΟΧΡΑΝΑ. Σήμερον Α' Γραμματεύς του Οικονομικού ΟΤΒΟΡ Μοναστηρίου.

    11) ΣΟΥΠΗΣ, εξ Εδέσσης. Γυναικάδελφος του Κάλτσεφ. Ποιητής και μουσικοσυνθέτης ύμνων δια την Ομοσπονδίαν τής Μακεδονίας, εδρεύων εις Σκόπια. Εκ των ηγετών της ΟΧΡΑΝΑ κατά την κατοχήν.

    12) ΓΚΕΝΤΣΗΣ. Από του 1928 εγκατεστημένος εις Βουλγαρίαν. Κατά την κατοχήν εχρησιμοποιήθη υπό της ΟΧΡΑΝΑ εις Σόφιαν δια την παραλαβήν του οπλισμού της τον όποιον εχορήγει η Βουλγαρική Κυβέρνησις.

Σήμερον είναι ηγετικόν στέλεχος τής ΝΟΦ, διαμένει εις Μοναστήριον και ή οικία του χρησιμοποιείται ως Γιάφκα των προς Ελλάδα διερχομένων συμμοριτών.


Οι ανωτέρω ευρίσκονται σήμερον είτε εις Γιουγκοσλαβίαν και Βουλγαρίαν ή εις τας συμμορίας των αναρχικών αίτινες δρώσιν εις Βόρειον Ελλάδα.
==============================================