BLOGGERS HELP

O

18 Νοε 2013

Η Αλήθεια για τον Άρη


Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΘΡΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΑΣΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΣ

Από το βιβλίο του Κώστα Ε. Ιωάννου


Η Αλήθεια για τον Άρη



    Η Γενική Έκθεση του Άρη Βελουχιώτη προς το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, που αναφέρεται στην εκστρατεία κατά του ΕΔΕΣ τον Οκτώβριο του 1943 στην Ήπειρο, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1947 στο βιβλίο του Κομνηνού Πυρομάγλου "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" σελίδα 341, χωρίς καμιά ανάλυση ή σχόλιο.
    Στην συνέχεια, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου του 1982,η έκθεση του Άρη δημοσιεύθηκε σε τέσσερις συνέχειες στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" από τον χρισμένο από το ΚΚΕ ως Ιστορικό του ΕΛΑΣ, δημοσιογράφο και συγγραφέα Σόλωνα Γρηγοριάδη, επίλεκτο στέλεχος του ΕΛΑΣ, με μεγάλο συγγραφικό έργο στο θέμα της αντίστασης.


Η πρώτη από τις σελίδες της "Ελευθεροτυπίας" με το ημερολόγιο του Άρη Βελουχιώτη. [Κάντε κλικ να μεγαλώσει]

    Και στην πρώτη και στην δεύτερη δημοσίευση της η Γενική Έκθεση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ καταχωρήθηκε χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο ή ανάλυση. Παρ' όλα ταύτα, το περιεχόμενο της προκάλεσε αίσθηση και στις δύο οργανώσεις, για χωριστούς στην κάθε περίπτωση λόγους.
    Έκτοτε η έκθεση χάθηκε από το αντιστασιακό προσκήνιο και τον αντιστασιακό τύπο, αφού και ο Σόλων Γρηγοριάδης απόφυγε να την καταχωρήσει στο βιβλίο του "ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ", στο οποίο συμπεριέλαβε όλα τα άλλα δημοσιεύματα που είχε κάνει στην εφημερίδα    "ΕΛΕΥΘΕ-ΡΟΤΥΠΙΑ".

    Μέχρι σήμερα, παρ' όλο ότι ακολούθησαν πολλές αντιστασιακές εκδόσεις, κανείς δεν ασχολήθηκε με τον σχολιασμό και την ανάλυση της έκθεσης του Άρη. Ίσως γιατί η εργασία απαιτούσε ιδιαίτερη γνώση της αντάρτικης ζωής, γνώση της περιοχής και των γεγονότων, ιδιαίτερα των Τζουμέρκων όπου διεδραματίσθηκαν τα γεγονότα, ίσως γιατί κανείς δεν την πρόσεξε ή ίσως γιατί πολλοί προσπάθησαν να την εξαφανίσουν.
Η ανάληψη του έργου του σχολιασμού και της ανάλυσης της έκθεσης του Άρη και η παρουσίαση της στο Ελληνικό Κοινό εκ μέρους του Κώστα Ιωάννου, ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για την Ιστορία, γιατί εκτός του ότι επιβεβαιώνονται και από πλευράς του Άρη συγκλονιστικά και απίστευτα έγγραφα, που ο ίδιος εξέδωσε, συγχρόνως μέσα από τις σελίδες της έκθεσης αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές του εμφυλίου, που πρέπει να φωτισθούν.
    Παρακαλώ διαβάστε την έκθεση. Αν και μακροσκελής, αξίζει τον κόπο.

Η τακτική τον ΕΛΑΣ ήταν να κρατάει αμυντική στάση και να οπισθοχωρεί μπροστά στις Γερμανικές Επιδρομές.
Nicholas Hammond
"Περιπέτειες με τους Αντάρτες" σ. 210
==============================================
Ε.Λ.Α.Σ ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤ.ΣΤΕΡΕΑΣ